• Oxigénhiány?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztel Doktor Nő/Úr!

        Húgom 2 petéjű ikergyermekeit 8 hónaposan szülte meg.Egészségesen, komplikációk nélkül 10 perc különbséggel. A kislány 2400 grammal, a kisfiú 2850 grammal született. Mostanra már 4 hónaposak és nem orvosi beutalásra, hanem csak önmaga megnyugtatására   többek között elvitte koponya ultrahangra is. A kisfiúnál minden rendben van, a kislányra viszont azt mondták, hogy elég sok eltérés van, valamikor oxigénhiányos állapotban lehetett.Nem tudni, hogy az anyaméhben, vagy születéskor.

        Szeretném megkérdezni, mit jelent az, hogy"tonáztatni kell, de valószinűleg 1 éves korra el is felejthetjük az egészet."?

        Neurológiai vizsgálatra küldték tovább, de addig is szeretném megtudni, hogy mit találhattak a koponya ultrahangon? Mozgásszervi problémára utaló jelet? Hogy szellemileg sérülhetett e a baba?

        Bizonyára elfogultak vagyunk, de úgy gondolom megfelelő a mozgása és a szellemi szintje is a korának. Arca vagy fejformája sem utal beteg gyerekre.

        Segitségét előre is nagyon köszönöm!

        Vné Brigitta

         

        WEBBeteg szakértő válasza a oxigénhiány témában

        Kedves Brigitta!

        Azt, hogy egy kisgyermek oxigénhiányos állapotban volt a méhen belül vagy születésekor gyakran csak a gyermek mozgásfejlődésének lemaradásában illetve különös testtartásából vesszük észre. Ami nagy szerencse a csecsemőknél, hogy ilyenkor még az agy fejlődik, éppen ezért az oxigénhiány miatt érintett agyterületek következtében kialakult fejlődésbeli lemaradást az agy korrigálni tudja. Így tornagyakorlatok végzésével a gyermek ugyanolyan szépen mozoghat, mint a vele egykorú gyermekek.

        Azt, hogy ez a fajta károsodás mekkora az ultrahang kép és egy ideggyógyászati vizsgálat alapján sejthető. Keressenek fel egy gyermekideggyógyászt, ő is a vizsgálat segítségével sok mindent megállapíthat. Ugyanakkor gyermekrehabilitációs központban (gyermekideggyógyász tudja oda beutalni a kicsit) meg fogják tanítani Önöknek azokat a gyakorlatokat, amiket naponta 2-3 alkalommal kell majd a kicsivel végeztetni (pl. lepedőt tesz a kicsi alá és azt megfogja az egyik végén, a kicsi oldalánál és a lepedő segítségével gurítja a kicsit a hátáról a hasára). Egyszerű gyakorlatok, de nagyon sokat segítenek.

         

        Üdvözlettel: Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász


        Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
        Orvos Itt kérdezhet

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-05-04 18:32:05; Megválaszolva: 2011. szeptember 29., 11:05

      • Kérdések és válaszok a témakörben: