Kisunokám székelési problémái

Tisztelt Doktornő!

Aggódó nagymamaként fordulok Önhöz tanácsáért, segítségéért.4 és fél éves gyönyörű, okos kislányunokámnak a mai napig is csak 4 naponta van széklete. (2 éve már)), de ez is csak akkor van, ha menyem rásegít a LAEVOLAC nevű sziruppal.Így is sírással történik meg és elképesztően vastag (nem kemény) eredménnyel.Nagyon sajnálom picikénket és menyemet is, ezért a kinlódásért.Boldog, kiegyensúlyozott családban élnek gyermekeim.Van még egy kislányunokám a családban Ő 7 éves, nála minden rendben volt, van. (Talán fontos elmondanom, hogy fiam (apuka) a mai napig órákat tőlt a toaletten.) Használnak tudtommal még kupot is néha.Kérem tanácsát, segítségét, hogy mi lenne a helyes megoldás a szenvedések megszünéséhez, milyen időközönként kell adni a szirupot, ill.a kupot, vagy valami mást.

Segítségét, tanácsát előre is köszönöm.

Tisztelettel: egy aggódó Erzsébet nagymama

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza székrekedés témában

Kedves Kérdező!

Négy éves kor felett általában a hetente háromnál kevesebb székürítés

tekinthető kórosnak. A krónikus székrekedős gyermekek 95%-ának nincs

szervi betegsége, hanem legtöbbször kisdedkori kellemetlen élmények, kóros

viselkedési minták rögzüléséről van szó. A kemény székletet nehéz

kiüríteni, a végbél berepedhet és friss vér jelenhet meg a széklet

felszínén. Ilyenkor székelés után mossuk le langyos szappanos vízzel a

végbélnyílás környékét, de még helyesebb erre a célra alkalmas nedves

törlőkendők alkalmazása. Fontos a fokozott rostbevitel bő folyadék

adásával. Bizonyos ételek kerülése - kakaó, csokoládé, banán, rizs, sajt -

is fontos segítséget jelenthet. Makacs székszorulás esetén székletlazítók

adásával a székletet fel kell puhítani. Ozmotikus hatású anyagok (pl. az

említett lactulose tartalmú Laevolac, vagy Mira-víz) tartósan is adhatók,

ezek nem alakítanak ki hozzászokást. A paraffin olajnak hasonló hatása

van, emellett síkosít is. Két étkezés között tanácsos alkalmazni, hogy ne

gátolja meg a zsírban oldódó vitaminok felszívódását. A probiotikumok is

lágyítják a székletet. Másod naponta glicerinkúpot helyezzünk fel fokozott

folyadékbevitel mellett. Ha a fentiek nem használnak, testhőmérsékletű

olajos beöntést kell adni.

A rossz szokásrendszer átalakításához idő és türelem kell. Tartósan

fennálló, makacs panaszok esetén gasztroenterológia kivizsgálás javasolt!

Üdvözlettel: Dr. Nemes Éva gyermekgyógyász -gastroenterológus

Kérdés: 2009. április 21., 21:22; Megválaszolva: 2011. szeptember 27., 11:47
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Rövid,visszatérő fejfájás 2.
Nocutil használata
Csomók lágyék hajlatban
Covid után influenza védőoltás
Bekakilás /tejallergia?