• Kisunokám székelési problémái

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő!

        Aggódó nagymamaként fordulok Önhöz tanácsáért, segítségéért.4 és fél éves gyönyörű, okos kislányunokámnak a mai napig is csak 4 naponta van széklete.(2 éve már)), de ez is csak akkor van, ha menyem rásegít a LAEVOLAC nevű sziruppal.Így is sírással történik meg és elképesztően vastag (nem kemény) eredménnyel.Nagyon sajnálom picikénket és menyemet is, ezért a kinlódásért.Boldog, kiegyensúlyozott családban élnek gyermekeim.Van még egy kislányunokám a családban Ő 7 éves, nála minden rendben volt, van.(Talán fontos elmondanom, hogy fiam (apuka) a mai napig órákat tőlt a toaletten.)Használnak tudtommal még kupot is néha.Kérem tanácsát, segítségét, hogy mi lenne a helyes megoldás a szenvedések megszünéséhez, milyen időközönként kell adni a szirupot, ill.a kupot, vagy valami mást.

        Segítségét, tanácsát előre is köszönöm.

        Tisztelettel:egy aggódó Erzsébet nagymama

        WEBBeteg szakértő válasza a székrekedés témában

        Kedves Kérdező!

        Négy éves kor felett általában a hetente háromnál kevesebb székürítés
        tekinthető kórosnak. A krónikus székrekedős gyermekek 95%-ának nincs
        szervi betegsége, hanem legtöbbször kisdedkori kellemetlen élmények, kóros
        viselkedési minták rögzüléséről van szó. A kemény székletet nehéz
        kiüríteni, a végbél berepedhet és friss vér jelenhet meg a széklet
        felszínén. Ilyenkor székelés után mossuk le langyos szappanos vízzel a
        végbélnyílás környékét, de még helyesebb erre a célra alkalmas nedves
        törlőkendők alkalmazása. Fontos a fokozott rostbevitel bő folyadék
        adásával. Bizonyos ételek kerülése - kakaó, csokoládé, banán, rizs, sajt -
        is fontos segítséget jelenthet. Makacs székszorulás esetén székletlazítók
        adásával a székletet fel kell puhítani. Ozmotikus hatású anyagok (pl. az
        említett lactulose tartalmú Laevolac, vagy Mira-víz) tartósan is adhatók,
        ezek nem alakítanak ki hozzászokást. A paraffin olajnak hasonló hatása
        van, emellett síkosít is. Két étkezés között tanácsos alkalmazni, hogy ne
        gátolja meg a zsírban oldódó vitaminok felszívódását. A probiotikumok is
        lágyítják a székletet. Másod naponta glicerinkúpot helyezzünk fel fokozott
        folyadékbevitel mellett. Ha a fentiek nem használnak, testhőmérsékletű
        olajos beöntést kell adni.
        A rossz szokásrendszer átalakításához idő és türelem kell. Tartósan
        fennálló, makacs panaszok esetén gasztroenterológia kivizsgálás javasolt!

        Üdvözlettel: Dr. Nemes Éva gyermekgyógyász -gastroenterológus


        WEBBeteg Szerkesztőség
        Orvos Itt kérdezhet

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-21 21:22:37; Megválaszolva: 2011. szeptember 27., 11:47

      • Kérdések és válaszok a témakörben: