Mit javasol vashiányos vérszegénységre?

Tisztelt webbeteg!  23 hónapos fiam vashiányos vérszegénységben szenved. Az elmúlt 4 hónapban naponta kapott 20 csepp Maltofert, 10 csepp Cebion C vitamint és napi fél folsavat. Laboreredménye mindezek után a következő: Ferritin 17 (20 – 200) ; neutrofil 0, 14 (0, 5 – 0, 7) , limfocita 0, 76 (0, 2 – 0, 4) ;
HGB 117 g/l (120 – 175) ; HCT 0, 33 (0, 38 – 0, 5) ; MCV 80, 10 fl (83 – 103) ;
A gyerekorvos e lelet megtekintése után átállított a Maltofer cseppről a Ferrokid szirupra, napi 2 x 5 ml-t kell megitatni a babával. Adom neki továbbra is a napi fél folsavat. Hallottam a Prillian Harmony instant porokról. A prillian honlapján olvastam a „Harmonizált mézpor céklával” porról, amely jó lehet vashiányra, azonban attól félek, hogyha több vaskészítményt használok egyszerre, akkor túladagolom a bevitt vas mennyiségét. Lehetséges ez? A doktornő ismeri ezt a terméket? Ön mit javasol vashiányos vérszegénységre? Köszönöm a választ.

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg Szakértő válasza vashiányos vérszegénység témában

Tisztelt Kérdező!

A vashiányos vérszegénység kezelésben a lényeg a folyamat. Tehát nem csak az, hogy most aktuálisan mennyi a ferritin stb. értéke a kicsinek, hanem az, hogy honnan indult, mi volt a kezdeti érték. A kezelés menete, hogy 2 hónapig folyamatosan szed a baba vaskészítményt fólsavval kiegészítve és 2 hónap múlva egy kontroll vérképet végzünk ellenőrizve, hogy a laboreredmények javultak e. Ha igen, de nem eléggé, akkor a kezelést lehet folytatni, ha viszont a vasszint nem emelkedett, akkor át kell gondolni, hogy miért: keveset kapott a gyógyszerből? , hasmenése volt pl. és nem szívódott fel a gyógyszer? vagy olyan egyéb betegsége van ami nem reagál a vaskezelésre (pl. thalassaemia? ) .

Ugyanakkor szem előtt kell tartani azt is, hogy a vashiány betegség mindig valaminek a tünete. Lehet az, hogy kevés vast visz be a kicsi ennivalóval a szervezetébe (kevés húst stb. eszik) , de vashiány alakulhat ki vérveszteséggel is, mely lehet hirtelen, akut dolog pl. egy baleset kapcsán, de lehet elhúzódó, rejtett vérzés eredménye is pl. egy bélvérzésből egy tejalllergia miatt. Ilyenkor további vizsgálatok szükségesek: székletvér kimutatás, táplálékallergia vizsgálatok stb.

Üdvözlettel: Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2009. április 21., 21:17; Megválaszolva: 2011. szeptember 27., 09:53
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Rövid,visszatérő fejfájás 2.
Tisztelt Doktornő! A korábbi válaszát köszönöm, kislanyom visszatérő fejfajasat kovetoen sor kerult tobb vizsgalatra is, tobbek kozott neurologia...
Nocutil használata
Tisztelt Doktornő! Gyermekem éjszakai ágybavizelésével kapcsolatban szeretném a segítségét kérni. Kislányom 11 és fél éves. Kisebb, nagyobb...
Csomók lágyék hajlatban
Kedves doktornő! Kislányom 6 éves és pár napja felfedeztem nála lágyékhajlatban 3 borsónyi méretű csomót . Ami nem tudom hogy eddig ott volt e de...
Covid után influenza védőoltás
Üdvözlöm Kedves Doktornő! Érdeklődnék, hogy egy egy napos enyhe lefolyású covid fertőzés után 12 nappal, megkaphatja e a kisfiam a 4 komponensű...
Bekakilás /tejallergia?
Tiszelt Doktor Úr! Fiammal (6 éves lesz) nyáron voltunk kórházban fulladás miatt, asztmát állapítottak meg nála. kontrollon végeztek nála...