• Allergia?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        6 és fél éves kisfiam miután tiszta orral fekszik le, nagyon gyakran hajnalban tüsszögéssel, bedugult orral kínlódva próbál aludni, nem piheni ki magát, nagyon gyakran erősen horkol. Reggel rövid idő alatt sikerül kitisztítani az orrát, és aztán egész nap nincsen baj. A megkérdezett fül-, orr-, gégészek szerint nincsen szükség mandulaműtétre. Nem túlzottan beteges. Az elvégzett bőrpróbás allergia vizsgálat szerint fűre, parlagfűre, mogyoróra allergiás, de ezt nem látom eléggé bizonyítottnak, hiszen órákat játszottunk a kertünkben, fűben, a közeli erősen parlagfüves réten panasz nélkül. Az estére felírt 5 ml aerius mellett ugyanolyan rosszul telt az éjszaka, próbáltam neki gyerekorvosunk tanácsára 8 csepp zyrtecet adni, ez egy este mintha segített volna, de a mai este megint nagyon rosszul pihent. Az elmúlt 1-2 nyáron kétszer produkált egyértelműen allergiás tüneteket egy cirkusz után, illetve egy lovaglás után, ami erős tüsszögés volt, pár óráig tartott. A helyzeten nem javít az sem ha este fiziológiás sóoldattal öblítem át az orrát. Nem tudom tovább mit tehetnék, nagy kérem a segítségüket.

        Köszönöm előre is.  

        Zsigó Ildikó

        [email protected]

        WEBBeteg szakértő válasza a allergia témában

        Kedves Anyuka!


        Az elmondott panaszok alapján valóban allergiás mechanizmus állhat a tünetek hátterében. A fül-orr-gégészeti okokat (orrmandula megnagyobbodás), elmondása szerint kizárhatjuk. Amikor az allergia vizsgálatot (feltételezem bőrteszttel) elvégezték, gondolom felvilágosították a keresztallergia lehetőségéről is. Ez azt jelenti, hogy a kimutatott allergénhez hasonló szerkezetű, fehérje természetű anyagok más élelmiszerekben is előfordulhatnak, amik ugyanazt az allergiás reakciót váltják ki.Pl. ilyen kapcsolat áll fenn a parlagfű, valamint a dinnye és a banán között. Tehát érdemes átgondolni ezen lehetőségeket.
        A házipor allergiát nem mutatták ki a gyereknél? Mert a tünetei alapján ez is felmerül.
        Végül érdemes lenne felkeresni egy gyermek pulmonológust vagy allergológust, aki további szteroid tartalmú orrsprayt írhat fel az allergia szezonra. Ez a gyógyszer csökkenti a gyulladást és az orrnyálkahártya duzzanatát. Valamint ki lehet próbálni más antihistamin tartalmú ( Aerius, Fenistil) gyógyszert is.

        Tisztelettel:Dr. Földes Krisztina

         


        WEBBeteg Szerkesztőség
        Orvos Itt kérdezhet

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-16 10:46:14; Megválaszolva: 2011. szeptember 26., 11:13

      • Kérdések és válaszok a témakörben: