• Bronchitis

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Üdvözlöm doktornő. Van egy 9 h-os kislányom aki 5h-os korátol bronhitiszes ami nem akar elmulni Ha el is múlik csak 1 hétig általában újra elő jön. Ventolint kap de nem tudom még mit probáálhatnék ki miért nem múlik már el? A gyerek orvos azt mondta, hogy allergia is okozhatja de még nem csinálnak allergia tesztet sem mert kicsi. Korházban is voltunk onnan ki jöttünk 1 hétig jól volt és azota folyamatosan sípol amikor levegőt vesz. Kérem segítsenek. Előre isköszönöm

        WEBBeteg szakértő válasza a bronchitis témában

        Tisztelt Kérdező!

        Allergia tesztet valóban nem lehet végezni (mármint bőrtesztet 3 éves korig), de spec. IgE vizsgálatot, vérből már lehet ebben a korban is. Persze a bőrteszt az igazi, de ez is jó támpont. Tudni kell miket eszik már a baba, ugyanis ebben a korban leginkább az alimentáris allergének okoznak ilyen tüneteket. Az allergián kívül szóba jöhet még légúti fejlődési rendellenesség is. Ezért első lépésként mellkas rtg. kell csinálni, majd ha komolyan felmerül a gyanú, akkor bronchoscopiát is.

        Ugyanez az eljárás, ha idegentest aspiráció lehetősége felmerül (és erre mindig gondolni kell). Aztán ki kell zárni a GER lehetőségét is (bukogat-e a baba). Ehhez lehet hasi UH-vizsgálatot, illetve 24 h-ás pH mérést végezni. Előfordulhat még vascularis ring (szív és nagyerek fejlődési rendellenessége), ezt első körben nyeletéses rtg.-vel lehet kimutatni. A felmerülő lehetőségek közül talán ezen kórképek jöhetnek szóba leggyakrabban. Jó lenne még tudni a családi anamnézist is: van-e allergiás, asztmás a családban, testvérek,  továbbá, hogy mik provokálják illetve mérséklik a tüneteket.

        Üdvözlettel: Dr. Földes Krisztina gyermekgyógyász-pulmonológus


        WEBBeteg Szerkesztőség
        Orvos Itt kérdezhet

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-01 21:47:07; Megválaszolva: 2011. szeptember 22., 11:32

      • Kérdések és válaszok a témakörben: