Nyirokmirigy

Kedves Doktornő! Ezúttal azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy lehet-e komolyabb problémája 10, 5 hónapos csemetémnek? Az elmúlt napokban folyamatosan érzékelhető kisfiam tarkója (nyakszirtje? ) fölött, a fülek magasságában, mindkét oldalon egy-egy nagyobbacska, "pattogó", mozgó csomócska. A jobb oldalon egy icipicit is kitapintottam még. Nem tűnnek érzékenynek, a pici közérzete pedig nagyon jó. Másfél hónapos korában már volt egy-egy nyirokcsomó a hónaljában, fültövében, de ezeket a doktornőnk a nagyon pozitív BCG-oltáshoz kötötte, és már nem is tapinthatók ki élesen. Nemrégen volt bakteriális fertőzése a kisfiamnak. Lehet esetleg ezzel összefüggés? Érdemes megmutatnom orvosnak, vagy jelentéktelen tünetről lehet szó? Köszönöm eddigi segítségét is! Tisztelettel: Zita

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza nyirokcsomó-megnagyobbodás témában

Kedves Zita!

A nyirokcsomók akkor érdemelnek figyelmet, ha méretük meghaladja egy bab méretét illetve ha atípusos helyen fordulnak elő pl. a hónaljban, a kulcscsont környékén stb. A nyak körüli apró nyirokcsomók egy torokgyulladás, foggyulladás, fülgyulladás stb. kapcsán természetes jelenségek.

Tisztelettel:

Dr. Balogh Andrea gyermekorvos

Kérdés: 2009. február 20., 16:15; Megválaszolva: 2011. szeptember 07., 09:20
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Csomók lágyék hajlatban
Covid után influenza védőoltás
Bekakilás /tejallergia?
C vitamin gyereknek
Nyirokcsomó duzzanat gyerekeknél