Fogas kérdések

2 egymástól független kérdésem lenne, az egyik a kisfiam fogaival kapcsolatos. Másfél éves a fiam jelenleg, és sajnos cumisüvegezik.1 éves koráig szopott, akkor egyikr napról a másikra leszokott róla magától, de vhogy pótléknak bejött az életünkbe a cumisüveg. A sima vizet nem issza meg, képes egésznap nem inni semmit a reggeli és esti tején kivül. Gyümölcslevet ill.teát kap bele. 8 foga van és az első metszőjén felül egy fehér pont jelent meg. Kérdésem az lenne, ez fogszuvasodás jele lehet? Hogyan szoktassam rá a vízre? Hallottam olyat, hogy fluor tablettát kellene szedniük a kisgyerekeknek, ez mennyiben igaz? Valóban szükség van rá? Valahol azt olvastam, a sok fluor is okozhat fehér pöttyöt a fogon, de a kisfiam nem kap fluort. A másik kérdésem magammal kapcsolatos. Csíra hiány miatt elöl a kettes felső metszőm még tejfog, persze nagyon le van kopva. Implantátumot tervezek évek óta, de eddig 2 helyen kérdeztem és 250 ezer forint lenne. Pont drága helyeket fogtam ki, vagy mindenhol ennyi átlagban?: ( Sokat számít e hogy milyen "márkájú" az implantátum (német, magyar stb) Köszönöm válaszát előre is Noémi

WEBBeteg Szakértő válasza cumisüveg témában

Kedves Kérdező.

Ha a kisfia másfél éves korában cumizik az nem gond, az én kislányom 2 éves elmúlt de még mindig néha cumizik. Persze lehet hogy ezen tudományos szakmai körök felkapnák a fejüket.

Gyakorló apukaként azt mondom. Nekem 3 csemetém van, ugyanúgy igyekeztük kezelni az ilyenirányu problémákat, mind a háromnál, ennek ellenére:

Az 1. gyerek a szopási időszak után egyből pohárból ivott.

a 2. sem cumizott, de notórius ujjszopó, még 5 évesen is probléma ez (ő ez ellen hord is, megelőzésként éjszaka leszoktató "fogszabályozó" készuléket

a 3. nagy cumis. A legnagyobb probléma, hogy a víz neki sem izlik, pedig erőltetjük rendesen.

Tehát gyereket nevelni könyvben egyszerű, az életben amúgy igencsak bonyolult.

Véleményem: - 1, 5 évesen a cumi nem probléma (a mai cumik gumi része már úgy van kiképezve, hogy fogazati problémát nem okoz. Sőt a szopási mechanizmus segíti az állcsontok optimális növekedését. De nem árt ha csak addig van cumi a szájában amíg iszik, és nem azzal jár-kél egész nap.

- Hogy mit iszik az már nem mindegy: cukros löttyök kerülendők, ha szereti a teát van például édeskömény tartalmú gyerekteák ezez édesítés nélkül is édeskések. Megkóstoltam: elég jó.

- Az újszopás viszont nem tesz jót (cumi elhagyása után gyakori pótcselekvés) Fogazati, és állcsontnövekedési problémát is okozhat

- De legfontosabb az alapos fogmosás (a szülő mossa meg a gyerekének! , mert még 3-4 évesen sem megy a csemetéknek rendesen) . Ha lehet az esti fogmosás után már ne igyon cukrosat.

Fluor téma: Sikamlós terület. Én nem vagyok fluor párti, de konzekvens fluortagadó sem. Szerintem ez tipikus példája mikor az ember nem vigyáz arra amije van (nem úgy táplálkozik ahogy az optimális lenne (pl: irdatlan mennyiségű cukor bevitel) ) és egy anyagot keres ami ezt a problémát egyensúlyba hozza talán.

Szerintem ha odafigyelnénk jobban mit mikor eszünk, akkor fluor nélkül sem lenne nagy gond.

Manapság sok cikk jelenik meg, a fluoridok káros hatásáról főleg reform termékeket forgalmazó cégek honlapján valószínüleg nem alaptalanul.

Egyszó mint száz én fluortablettát biztos hogy nem adnék a gyereknek. Ha olyan kicsik, hogy nem tudják kiöblíten ia szájukat, hanem lenyeli a krémet akkor is ajánlatosabb a fluormentes fogkrém.

Ez az én privát véleményem, valószínüleg lenne kolléga aki ezt elutasítaná, más meg mögém állna.

A Fehér folt lehet kezdeti szuvasodás, lássa fogorvos.

A második kérdésére a válasz:

Kedves Kérdező.

Az ár korrekt. Két implantátum felépítménnyel együtt kb ennyi, de ha ez korona nélküli ár akkor sem drága.

A "márka " nem számít, ha tapasztalt sebészi implantációval komolyan foglalkozó kollega ülteti be az implantátumokat akkor nem lesz gond, mivel a műtéti precizitás, műtéttechnika választás szerintem többet nyom a latba.

Mi is legtöbbször magyar gyártótól vásárolt implantátumokat használunk, semmigond nincs velük, sőtt.

Remélem válaszom segített

Áldott Karácsonyt kívánok!

Dr. Katona Pál

fogszakorvos

dento- alveolaris szájsebész szakorvos

Kérdés: 2008. december 15., 11:08 ;Megválaszolva: 2011. augusztus 19., 12:17
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Vérkép értékelés
Gyereknek céklalé
VUR miatti visszatérő húgyuti...
Tisztelt Szakértő! 3 hónapos kisfiunknak visszatérő húgyúti fertőzése van, a kettős üregrendszerű bal veséje alsó pólusában Grad 4, felső...
7 hónapos baba-remegés
Magas Immunglobulin A