• Leukémia is lehet?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kisfiam decemberben lesz 2 éves. Kb. fél éves kora óta több, tapintható kis nyirokcsomó-duzzanat van a nyakában két oldalt és hátul is, melyek -ha fejét oldalra fordítja - szabad szemmel is jól láthatóak. A gyermekorvos szerint semmi teendő, "valami gyulladás van a szervezetében, majd elmúlik". Elvittem nyaki UH-ra, a doktornő szerint valóban nyirokcsomó-duzzanatról van szó, de nem kóros, és vérképe is normális. A kérdésem az lenne, hogy mi okozhatja ezeket a duzzanatokat, szükség van-e kezelésre, ill. valóban majd elmúlik?

        WEBBeteg szakértő válasza a nyirokcsomó-megnagyobbodás témában

        A gyermekek életük első 8 évükben igen sok fertőzésen mennek keresztül, míg az immunrendszer nem lesz kellően érett. A különböző fertőzésekre aktívan reagálnak, ezek közé tartozik a nyirokcsomó megnagyobbodás. Sokszor a nyakon ezek a nyirokcsomók füzérszerűen helyezkednek el. Mindaddig amíg egy nyirokcsomó nem nagyobb, mint 1 cm (de még belefér a 2cm is), jól körülhatárolható, mozgatható, nem tapad össze a környezetével nincs baj. A kisfia csak egészséges módon reagál a külvilág ingereire, kezelésre nincsen szükség. Ezek valóban majd elmúlnak, de az még idő.

        A címben a kérdés, hogy leukémia is lehet? Nos nem, a leukémiás gyermeknél nem a nyirokcsomó megnagyobbodás dominál, hanem pl. a tartósan magas kezelhetetlen láz, a csontfájdalom, sápadtság, bevérzések a bőrön, sokszor nagy kidomborodó has a nagy lép és máj miatt, nem beszélve a vérképben lévő extrém eltérésekről.

        Tehát ilyenre még csak ne is gondoljon!

        Tisztelettel: Dr. Balogh Andrea  gyermekgyógyász

         


        WEBBeteg Szerkesztőség
        Orvos Itt kérdezhet

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-10-18 09:03:19; Megválaszolva: 2011. augusztus 11., 06:36

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Érzékeny a bőre?
        Ezerarcú PMS
        Az alábbi tanácsok egyszerűen segíthetnek a tünetek enyhítésében.
        Elkerülnéd az antibiotikumot?