• Csalákiütés sokkhatástól?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Hároméves kisfiam egyik éjjel leesett az emeletes ágyról. Reggel viszketés jelentkezett a lábszárán és délutánra megjelentek a kiütések, főleg a végtagokon, de a törzsén, arcán is előfordultak. A gyerek tudtommal nem allergiás semmire, soha nem volt kiütése, csecsemőként sem, szinte kizártnak tartjuk az ételallergiát. Viszont korábban volt egy combcsonttörése, leesett a lépcsőn, azóta, ha leesik valahonnan, szinte sokkos állapotba kerül, annyira megijed. Okozhatja e ez a csalánkiütést? Antihisztamint kapott (Cetirizin cseppek), illetve Fenistil géllel kenem a kiütéseket. Ezek segítenek, de nem tudom, meddig adjam.

        WEBBeteg szakértő válasza a csalánkiütés, sokk, esés témában

        A csalánkiütés egy nagyon érdekes jelenség. Nem is gondolná az ember mennyi mindentől lehet. Ismertek úgynevezett fizikai tényezők által kiváltott csalánkiütések, ezek közé tartozik az úgynevezett nyomási csalánkiütés. Ilyenkor, ha nyomás éri az adott bőrterületet, akkor azonnal vagy késleltetetten az esemény után 4-6 vagy 24 óra múlva lépnek fel a csalánkiütések.

        A stressz által kiváltott kiütéseket a szakirodalom úgy tárgyalja, hogy nem önmagában a stressz vált ki csalánkiütés jelentkezést, hanem a stressz plusz hőérzékenység együttesen.(Pl.:stressz hatására leizzad a gyermek, mely a testhőmérséklet változásával jár és az váltja ki a csalánkiütés jelentkezését). A gyógyszereket 4-5 napig érdemes adni, de ezzel együtt is keressék meg házi gyermekorvosukat nem árt ilyenkor egy vizsgálat sem.

        Tisztelettel:

        Dr. Balogh Andrea gyermekgyógyász


        WEBBeteg Szerkesztőség
        Orvos Itt kérdezhet

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-10-06 22:01:57; Megválaszolva: 2011. augusztus 09., 12:08

      • Kérdések és válaszok a témakörben: