VUR miatti visszatérő húgyuti fertőzések

Tisztelt Szakértő! 3 hónapos kisfiunknak visszatérő húgyúti fertőzése van, a kettős üregrendszerű bal veséje alsó pólusában Grad 4, felső pólusban Grad 2 vizelet refluxszal. Eddigiekben antibiotikumos kezelésekkel lett megoldva a probléma (ceftriaxon, suprax, likacin) . Mivel ilyen rövid idő alatt már négyszer kellett kezelni, megelőző jelleggel kis adag Supraxot kell adnunk minden nap. Sajnos emellett is újra előjött a fertőzés, ebben az esetben Likacin injekciót kapott, illetve a legutóbbi alkalommal már rögtön azt kapta, el is múlt tőle a fertőzés. Sajnos még a kis adag supraxtól is hasmenése van, ez hónapokon vagy éveken át nem tudom mennyire biztonságos, arról nem is beszélve, hogy ha emellett is előfordul új fertőzés, akkor vélhetően nem is véd teljeskörűen. A Likacintól pedig rettegünk, hogy ha többször kell a jövőben is kapnia, az igen komoly mellékhatások közül elő fog jönni valamelyik. Az lenne a kérdésem, hogy milyen opcióink lennének e két antibiotikum használata mellett? A Sumetrolim erősebb hatással bír a Supraxnál? Milyen idős kortól lehet számítani arra, hogy természetes úton magától rendeződik a visszafolyás, illetve biztonságos-e addig a prophylacticus antibiotikum kezelés? Ha biztonságos, de a Supraxal nem vagyunk megelégedve, még milyen gyógyszerrel lehet kipróbálni a napi szintű megelőző terápiát? Milyen kortól kezdve merül fel a műtéti korrekció és annak milyen kilátásai, kockázatai vannak? Makacsabb fertőzések esetén a későbbiekben is biztonságos a Likacin vagy akkor is nő a mellékhatások kockázata, ha több hét eltelik az egy-egy adagok között? Köszönöm. Üdvözlettel: Balázs

WEBBeteg szakértő válasza témában

Kérdés: 2022. augusztus 28., 17:05
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Vérkép értékelés
Gyereknek céklalé
7 hónapos baba-remegés
Magas Immunglobulin A
Van e teendő?