Glutén bevezetése ekcémás gyermeknél

Kedves Doktoúr/Doktornő! Kislányom 7hónapos és 5hónapos kora óta küzdünk ekcémával, nagy valószínűséggel apától örökölte (és apuka tejérzékeny volt 2éves korában) bôrgyógyászhoz fordultunk aki azt javasolta, hogy tej, tojás és a glutén bevezetésével várjunk 1éves korig. Viszont ebben a védőnőnk és a gyermekorvosunk nem ért egyet, szerintük 7hónapos korban hozzátáplálás során adnom kellene glutent is. Egyébként a hozzátáplálás megkezdése óta székrekedése van a kislányomnak, anyatejes baba. Tanácstalan vagyok mit is csináljak a gluténnal kapcsolatban!? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Alexandra

Dr. Balogh Andrea válasza ekcéma témában

Kedves Kérdező!

A glutén korai (4-7 hó közötti) bevezetése azt a célt szolgálta, hogy a lisztérzékenység későbbi előfordulásának lehetőségét csökkentsék. Ez a legutóbbi tanulmányok szerint nem igazolódott. Így nyugodtan várhat a glutén bevezetésével 1 éves kor után.

Tisztelettel: Dr. Balogh Andrea gyermekorvos

Kérdés: 2016. november 15., 13:54; Megválaszolva: 2016. november 18., 10:21
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Bőrprobléma
Tisztelt Webbeteg, Kisfiam 14 hónapos, 7 hónapos koráig kapott anyatejet. Azóta tápszert, 2 éves korától tejitalt kap. Hetek óta száraz piros foltok...
Emelt családi pótlék
Tisztelt Doktor/Doktornő! Kislányom (6év) kicsi kora óta ekcémás. Sajnos az egész testén foltok vannak. A kézfejét hiába kentük elocom...
Van e teendő?
Szem bevérzés
Szérum P laborleleten magas