gyermekem bélférges?

Tisztelt Doktor Úr/Dokotrnő! 2 éves fiam 11 nappal ez előtt éjjel hányt, a következő napokban már nem hányt, viszont hasmenése volt naponta többször, ami egy-két nap után javulni látszott. Majd 4 napra rá éjjel ismételten hányt, hasmenés továbbra is megmaradt. 4 napig ismét nem hányt, majd a 4. nap éjjelén megint hányt, azóta minden éjjel. Étvágya az első hányás óta nagyon lecsökkent. Láza nem volt, iszik megfelelően, tehát kiszáradás veszélye nem áll fenn. Természetesen diétás étkezést próbálok tartani nála. Az 5. napon elvittük az orvoshoz, aki a hasmenésre probiotikumot írt fel, de mivel a hányás akkor még csak kétszer fordult elő és csak elvétve, arra nem írt fel semmit. Vírusos fertőzést állapított meg. A hasmenés javulni látszott, pár napra rá, már nem volt hasmenése. Aztán a 8. napon amikor már szinte minden éjjel hányt, bevittük a kórházba. Mindig csak éjjel hányik, fel van puffadva, és éjjel állandóan kutyorog a kis gyomra. Napközben semmi panasz, jókedélyű, szinte semmi panasz, csak az étvágya nem a régi. A kórházban megröntgenezték, a mellkasa tiszta, vizelete teljesen jó, ők is azt mondták, hogy vírus. Két nap múlva, ismét felhívtam a gyerekorvosunkat a hányás miatt, aki Mortilium kúpot írt fel. (külföldön élünk, ezért Magyarországon nem tudom, hogy megtalálható-e ez a gyógyszer) . Amint beadtam a kúpot, egyből kakilt minden alkalommal, így nem volt ideje a kúpnak, hogy felszívódjon. Mivel azóta is minden éjjel hány, és nagyon sokszor vakargatja az orrát, főleg étkezéskor, bélféregre gyanakodtam. Mivel ez már a 11. nap, felhívtam ismét a gyermekorvost, azt mondta, ha napokon belül nem szűnik meg a hányás, akkor további vizsgálatra lesz szükség, úgy mint hasi ultrahang és vérvétel. Megemlítettem a gyermekorvosnak is és a kórházban is a bélférgességre való gyanúmat, de ezt igazából csak a végbélnyílásnál történő vakarással hozták összefüggésbe. Tehát nem igazán foglalkoztak vele. A tanácsát és véleményét szeretném kérni. Köszönettel és tisztelettel.

Dr. Balogh Andrea válasza hányás témában

Kedves Kérdező!

Ha bélférges lenne gyermeke azt gondolom ennyi hasmenés mellett a székletben már látni kellett volna a férgeket. A férgek mindazonáltal nem okoznak hasmenést, hányást, ettől függetlenül mint külön betegség előfordulhat ez széklet és perianalis törlés vizsgálattal kimutatható. Jó lenne széklettenyésztés és valóban további vizsgálatok mint hasi UH részletes vérvizsgálat máj-, vesefunkció irányába is hogy kiderüljön mi okozza a visszatérő hányásokat.

Tisztelettel: Dr. Balogh Andrea gyermekorvos

Kérdés: 2014. június 26., 14:41 ;Megválaszolva: 2014. június 28., 13:45
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Bizonytalanság
Jó napot kívánok! Az én kisfiam 2016.06.ban született ekkor AB inkompatibilitás miatt koraszülött osztályon kezelték, vércserére nem volt...
Étvágytalanság , hányás
Tisztelt Doktor! A kérdésem az 1 éves gyermekemet vonatkozik. 2 napja beteg (hurutos köhögés, víz szerű orrfolyás, láztalan) . Köptetőt és orr...
Nátha
Tisztelt szakértő Kérdésem lenne azzal kapcsolatban, hogy kislányom pár napja megfázott. A tünetek orrfolyás köhögés. Vettünk neki ambroxol...
Gyomorhurut
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Kisfiam december elején elkapta az oviban a hányós-hasmenéses vírust.Tőle elkapta a 1, 5 éves kishuga is.Úgy tűnt egy hét...
Reflux vagy vírusos gyomorbetegség
Üdvözlöm! Kisfiam 10 napja kezdett el hajnalban hányni. Akkor azt gondoltuk elkapott egy hanyós vírust az oviban. Vasarnap napközben még 3...