Mi lehet a bajom ennyiféle tünettel?

Az utóbbi hónapokban egyre sűrűbben észlelem a hangos bélmozgást, ami egyrészt zavar a koncentrációmban (pl. dolgozatnál), másrészt pedig kínos helyzetet teremt. Eddig azt hittem, hogy ez gyomorkorgás volt, ezért rászoktam arra, hogy minden szünetben eszek egy kicsit - emiatt már étvágytalanságom is lett, ami olykor hányingerré fajult. Amikor kimegyek a mosdóba, egyszer székrekedés, másszor hasmenés fogad. Tegnap és ma is nagyon rosszul éreztem magam: elgyengültem, nem volt erőm figyelni és megszólalni, fájt a hasam, erősen vert a szívem, lesápadtam, szédültem és hányingerem volt. Majdnem olyan volt, mint egy pánikroham (amiből kettőn már túl vagyok, ezek szintén az utóbbi hónapokban fordultak elő). A légszomj is mostanában jelentkezik, ami majdhogynem ájulás közeli állapotot eredményez. Ha kimentem a mosdóba, friss levegőre vagy szimplán csak mozogtam, már jobban éreztem magam, de amint leültem, nem foglalt le semmi, máris visszatért ez az állapot. Amint túl lettem a nap nehezén, már szinte semmi bajom nem volt. Amíg emberek voltak mellettem, alig egy-két kinyitott ablak volt a termekben, már a halálomon voltam. És akkor csak még jobban bepánikoltam, amikor a lehetséges szörnyű betegségekre gondoltam, valamint amikor a barátnőim kérdezgették, hogy jól vagyok-e. Soha nem ittam 1-1, 5 l folyadékot egy nap (talán még a felét sem), de ebből eddig nem volt gondom. 3 éve nem sportolok semmit, csak a heti 5 tesin, azelőtt pedig pluszban mentem heti 2-szer akrobatikus rock and roll edzésre, ami jól megmozgatott. Vérvételen voltam már decemberben, ahol nem találtak semmi bibit. Lehetséges, hogy csak a víz és a mozgás hiánya tesz ilyeneket? Esetleg vegyülhet a stresszel és lelki problémákkal (önbizalomhiány, önmarcangolás) is? Gyógyszert semmiképp nem szeretnék szedni erre; inkább gyakorlatokat végeznék (a többszöri ivás és mozgás kíséretében), kijárnék biciklizni, ám ha nagyon muszáj, szakemberhez is mennék (nem orvoshoz).

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Balogh Andrea válasza a pánikzavar témában

Kedves Kérdező! A panaszaid okát nagyrészt megfejtetted: folyadékhiány, mozgáshiány, stressz. Ezek mind eredményezik a panaszaidat. A stresszt már a mozgással és elegendő folyadékfogyasztással is csökkentheted sőt meg is szüntetheted. Én sem gondolom, hogy gyógyszeres kezelésre lenne szükséged. A másik jó tanács: ha az élet szép dolgaival foglalkozol azt csinálod amit szeretnél legyen az egy jó séta stb., másokra figyelsz és nem a saját gondolataidra amik arra összpontosulnak, hogy mi a bajod akkor hamarabb túljutsz ezen. Összpontosíts a jó dolgokra, a sportra, egy jó könyvre egy jó beszélgetésre valakivel stb és máris kerekebb lesz a világ. Tisztelettel: Dr. Balogh Andrea gyermekorvos

Kérdés: 2014. április 02., 18:29; Megválaszolva: 2014. április 05., 19:40
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Café au lait folt?
Covid után influenza védőoltás
Bekakilás /tejallergia?
C vitamin gyereknek
Nyirokcsomó duzzanat gyerekeknél