bcg oltás helye

Kedves doktornő/doktor úr! 2 és fél éves kislányomnak ha valamilyen vírus van a szervezetébe a bcg oltás helyén egy pár napon keresztül olyan dudor jön ki mintha valami megcsípte volna, és körülötte nagy piros folt.Először nyáron jelentkezett mikor lázas volt és hólyag volt a szájába, elvittem az orvoshoz azt mondta a doktornő hogy ez egy vírus.Utánna négy napon keresztül jelentkezett ez a csípés szerű dudor a bcg oltás helyén de egy órán belül eltünik. Most hasmenése volt 3 napig a hasmenés elmúlt és ismét jelentkezett a karján ez a csípés szerű dudor körülötte nagy piros folttal, szintén a bcg oltás helyén. Azt szeretném kérdezni mitől lehet ez és miért csak pont a bcg oltás helyén jelentkezik? Előre is köszönöm válaszát.

Svábhegyi Gyógyintézet válasza BCG oltás helyén jelentkező duzzanat témában

Kedves Anyuka!

Bevallom, még ilyet nem láttam és nem is hallottam. Mégis értelmezni tudom a jelenséget. A BCG-oltás helyén T-sejtes immunválasz alakul ki, így ott hosszú időn keresztül megtalálhatók T-sejtek (egymagvú fehérvérsejtek) . Amikor a szervezetben bármilyen gyulladásos, vagy immunreakció zajlik, megjelennek a keringésben immunglobulinok, és ezek az oltás helyén is aktiválhatják az ott "alvó" T-sejteket. Amit mégis érdemes lenne megnézni: elvégezni egy tuberkulin próbát, azaz a bőr egy másik részére beadni nem élő, de BCG-reakciót kiváltó anyagot, és 3 nap múlva leolvasni az eredményt (azaz megnézni és megmérni a duzzanatot) . Ha a reakció normális, semmilyen további teendő nincs. Ha túlzott reakció észlelhető, érdemes belemenni részletesebb kivizsgálásba, akár a tuberkulin-érzékenység, akár a sejtes immunitás vizsgálatára.

Ez azonban már pulmonológiai és/vagy immunológiai szakorvosi feladat - esetleg keresse fel Intézetünket (Svábhegyi Gyógyintézet, 1037 Budapest, Bokor utca 17. Bejelentkezés: +36 1 395 4922) , ahol kiváló szakorvosok tudnak Önöknek segíteni az említett szakterületeken.

Üdvözlettel: Dr. Hacsek Gábor Ph.D gyermekorvos, Svábhegyi Gyógyintézet, www.svabhegy.eu

Kérdés: 2012. december 03., 18:16; Megválaszolva: 2012. december 10., 08:29
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Van e teendő?
Laborértékek
Szem bevérzés
Szérum P laborleleten magas
Lágyéksérv gyerekkorban