Étvágytalan gyermek

Kislányom 6 éves, és az utóbbi 2 hónapban szinte alig eszik. Időnként fájlalja a hasát is, hasmenése, székrekedése nincs. Eléggé le is fogyott. A bal hátsó őrlőfoga most bújik, azt is fájlalja. Nem tudom, ezek a tünetek lehetnek-e lelki eredetűek? Ugyanis nemrég kezdtem részmunkaidő után teljes munkaidőben dolgozni, és azóta oviba sem akar menni, alig várja a hétvégéket. Ha mégis lelki okai vannak, mit tudok tenni? Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Svábhegyi Gyógyintézet válasza a étvágytalanság témában

Kedves Kérdező! A kislánya étvágytalanságának hátterében számos tényező állhat, ezek lehetnek testi és lelki okok egyaránt, sőt, gyakran a kettő együttesen is fennállhat. A probléma felderítésének első lépéseként célszerű a háziorvosuk tanácsát kikérni, aki - valószínűleg - egy laborvizsgálat eredményeiből már konkrétabb választ tud adni az étvágytalanság okára. Komolyan kell venni az étvágytalanságot, mivel a kialakulásában egy érzékeny fog ugyanúgy szerepet játszhat, mint vérszegénység, vagy más betegség, amit minél gyorsabban azonosítanak, annál nagyobb az esély a mielőbbi gyógyulásra. Amennyiben orvosilag nem indokolható egyértelműen a probléma, úgy máshol kell keresni a gondok gyökerét. A lelki okok között szerepelhet valami változás, és - mint azt írja is - a kislánya esetében valóban gondolni lehet arra, hogy amióta Ön visszament teljes munkaidőben dolgozni, a megszokott mindennapi ritmus felborult. Mindez bizonytalanság-érzéssel jár, aminek a gyakori kifejeződése az étvágytalanság. A leveléből nem derül ki, hogy vajon a probléma megjelenésével egy időben történt-e valami változás a kislánya, illetve a család életében (például, hogy Ön ekkor tért vissza a munkahelyére). Az is elképzelhető, hogy az óvodában történt valami kellemetlen, ami nem feltétlenül kapcsolódik az étkezéshez. Érdemes volna megkérdezni az óvónéni(ke)t, hogy ők is tapasztalták-e a kislánya étvágytalanságát. Sok gyerek ugyanis társaságban szívesen eszik, de vannak olyanok is, akik családi körben teszik ezt szívesebben. Addig is, amíg a fontosabb kérdésekre választ kapnak, praktikus kipróbálni néhány trükköt! A kislánynak naponta többször, kevesebb ételt kínáljanak, lehetőleg többfélét, hogy tudjon válogatni (ez esetben a válogatás nemes célokat szolgál)! Ha ideje engedi, a gyereket vonja be a sütés-főzésbe, engedje, hogy a könnyebb és veszélytelenebb munkafolyamatokat ő csinálja. Az együtt készített finomságok olykor csodákat tesznek! Amennyiben az óvónénik szerint nincs gond a benti étkezéssel, úgy próbálják meg gyerektársaságban megoldani valamely étkezést, például egy játszóházban, vagy netán a parkban, játszótéren uzsonnázzanak! A lényeg, hogy ne az otthoni környezetben egyen a kislány! Ha ezek a praktikák beválnak, akkor célszerű elgondolkodni azon, hogy otthon vajon mi zavarhatja őt az étkezéseknél és ha ez kiderül, igyekezzenek megszüntetni a "zavaró tényezőt"! Az orvosi diagnózistól függetlenül érdemes pszichológus segítségét is igénybe venni, ha a probléma tartósan fennáll, mert az étel elutasítása gyakorta "üzenet" jelleggel bír, amelynek tartalmát és célját szakemberrel együtt sikerülhet csak megfejteni. Ez esetben keressenek bátran! Üdvözlettel, Szigeti Ildikó egészségfejlesztő pszichológus Svábhegyi Gyógyintézet Bejelentkezés: a 06-20-500-2500 telefonszámon, illetve a www.svabhegy.eu oldalon

Kérdés: 2012. november 19., 18:49; Megválaszolva: 2012. november 26., 08:19
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Café au lait folt?
Covid után influenza védőoltás
Bekakilás /tejallergia?
C vitamin gyereknek
Nyirokcsomó duzzanat gyerekeknél