Asztma jogi kérdés

Tisztelt Doktor Nő/Doktor Úr! A kislányom kb.2 éves kora óta asztmás. A szakorvos által felírt gyógyszerek a következőek: Napi 1x Singulaer, napi 1x2 flixotid, napi 1x Aerius és ha szükséges Ventolyn. Mivel tartósan betegnek van nyilvánítva, ezért kapjuk utána a törvény által engedélyezett emelt szintű családi pótlékot és a meghosszabbított GYES-t. Az első időszakban sűrűbben jelentkezett nála ez az úgynevezett "ugatós" köhögés, gégegyulladás.Természetesen a gyógyszereket kihagyás nélkül, rendszeresen kapta.Fél évente járunk kontrollra és évente igazoljuk a MÁK felé, hogy a betegség fennáll. A következő felülvizsgálat most decemberben esedékes, illetve a MÁK felé a jelentés is. Az orvosunk azt jelezte a feleségemnek, hogy Ő szerinte nem etikus igénybe venni az emelt családi pótlékot és a GYES-t, mert a kislányomnak már régen volt rohama. Az utolsó komoly gégegyulladás, múlt év decemberben volt. Azóta szerencsére nem volt semmi komoly, de hozzáteszem, hogy nyáron és száraz időszakban soha nem is volt és persze gyógyszeres kezelés mellett.Inkább az őszi, téli időszak a kritikus. Ami most fog jönni. A kérdésem az lenne, hogy az orvosunk megteheti-e azt, hogy nem igazolja le a betegséget a MÁK felé (mert Ő nem tartja etikusnak) , de nem is fogja gyógyultnak nyilvánítani.Kihangsúlyozom, hogy nem a pénz érdekel, hanem a kislányom gyógyulása.Nem érdekel, ha nem kapunk pénzt, csak legyen gyógyult és ne kelljen több gyógyszert szednie. Mi lennénk a legboldogabbak. Mellékesen a közgyógytól is elesnénk, ha nem igazolja szerintem. Köszönöm mielőbbi válaszát:S.Gábor

Svábhegyi Gyógyintézet válasza asztma témában

Kedves Kérdező!

1. Gégegyulladásra nem jár az emelt családi pótlék.

2. Ha asthmás a gyermek, akkor a jelenlegi szabályozás szerint az alábbi kritériumnak kell megfelelni: Szó szerint: A gyermekkori aszthma bronchiale krónikus formái, ha a beteg preventív, folyamatos gyulladáscsökkentő terápiára és/vagy rendszeres szakgondozásra szorul. 5/2003. (II. 19.) ESzCsM rendelet a magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségekről és fogyatékosságokról

3. Kérdés tehát, hogy a gyermek ugatóan köhög, vagy asthmás. Ezt a kezelőorvos bizonyára el tudja különíteni, mert a két betegség nem ugyanaz.

4. Ha a gyermek jól van, el kell hagyni a tartós gyógyszereket, és akkor le kell mondani a családi pótlékot.

5. Érthető, hogy Önnek a gyermek állapota a legfontosabb. Akkor, jó hírem van az Ön számára, a gyermeke jobban van, tartós gyógyszerre nincs szüksége. Így azonban nem jár neki az emelt összegű családi pótlék. A kezelőorvos megteheti, hogy igazolja a javuló állapotot és lemondja a nem jogosan járó juttatást. Ezért nem szabad rá neheztelni, örülni kell, hogy a gyermeke állapota javult.

Üdvözlettel,

Dr. Bánfi Andrea Ph.D. gyermek-tüdőgyógyász, Svábhegyi Gyógyintézet,

Kérdés: 2012. november 19., 11:09 ;Megválaszolva: 2012. november 21., 08:51
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Asztma, vagy csak váladék?
Üdvözlöm! Kislányom január óta kisebb- nagyobb megfázásokkal küzd, ugyanis bátyja akkor kezdte az óvodát! Január végén hörghuruttal...
Asztma vagy hurut?
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Januárban megkaptuk a pneumococcus elleni védőoltást. Azt olvastam, hogy ezzel kivédhető a felső léguti...
Mitől vagyok ennyire beteg? Mit...
Egy fél éve allergiás vagyok a poratkára, és a kutyaszőrre! Telfast-ot és orrspray-t kell használnom! Négy hete viszont száraz köhögésem...
Vérkép értékelés
Gyereknek céklalé