Miért ilyen beteges?

A kisfiamnak volt, és megint előjött egy folt a lábán. Voltunk vele gyermek bőrgyógyásznál, Ő azt mondta, háziállattól elkapott gombás fertőzés, amit baktérium okoz. Nyáron kezdődött egy csípés szerű foltal, és hiába kezeltük (fenistil) egyre nagyobb lett. Szeptemberbe jutottunk el a bőrgyógyászhoz, egy hónapig tartott mire szebb lett, de teljessen még akkor sem jött rendbe, a doktornő azt mondta kezeljük tovább betadinnal és terbisillel. Ezután kezdődött a kálváriánk, azóta kétszer is volt beteg, utóljára (mindenszentekkor) a kórházban kötöttünk ki, tele volt a szája, torka, mandulája hólyagokkal. nagyon magas (40, 5fokos) láza volt. Nem evett, ivott. A foltja is előjött. A CRP érték nagyon magas, 106 volt, ami állítólag baktérium által okozott gyulladás miatt volt. A sok antibiotikum (Zovirax, Ospen) ellenére még mindig nincs teljessen rendbe, a foltja is megvan, hiába kenem. Köhög és náthás. Kérdéseim: Lehetséges, hogy a macska által okozott fertőzés a szervezetébe kerülve felerősített egy másik betegséget (kéz, láb, száj fertőzés) és azért került ilyen állapotba? Miért beteg még mindig? Ennyire gyenge az immunrendszere, hogy mindent összeszed? Engedjem közösségbe (bölcsöde)? Nagyon sokat beteg, és én már mindenben összefüggéseket vélek felfedezni. Hogy óvjam még ennél jobban? Minndig kezet mosunk, cumiról is leszokott, nem engedem macskák közelébe. Vagy igaza van a páromnak, túlaggódom a dolgokat? Egy aggódó anyuka várja gyors vállaszát. Köszönöm

Svábhegyi Gyógyintézet válasza gyakori fertőzések témában

Kedves Kérdező!

A bőrgyógyászati elváltozásnak a gyermek későbbi betegségeihez nincs köze, a bőrgyógyász diagnózisa helyi fertőzésre utal.

A magas CRP értékkel járó hólyagos betegség valószínűsíti, hogy a gyermeknek ún. kevert fertőzése volt, vagyis a vírus okozta

kéz-láb-száj betegség mellett baktérium okozta mandulagyulladása is volt. Erre utal, hogy vírus ellenes készítményt (Zovirax) il.

baktérium ellenes szert (Ospen) is kapott. De ennek a bőrfertőzéshez biztosan nincs köze.

A gyermek azért beteges, mert az immunrendszerének egy fejődési folyamaton kell keresztül mennie ahhoz, hogy hatékonyan

lépjen fel a későbbi megbetegedésekkel szemben. Ehhez sajnos át kell esni számos fertőzésen, amelyek a gyermek közösségbe kerülésekor

szoktak gyakori megbetegedéseket okozni, vagy nagyobb testvér az óvodából szintén "hazaviheti" a kórságokat a kisebbeknek.

A kérdéséből azt valószínűsítem, hogy gyermeke bölcsődébe jár, ami sajnos különösen nagy fertőzés forrást jelent a piciknek, hiszen kikerülnek

a család zárt mikroközegéből, és a csoportokon belül óhatatlanul körbefertőzik egymást. Ráadásul ebben az életkorban szűkebbek a légutak

(orrjáratok, hörgők, nagy az orrmandula) , emiatt a betegségeik elhúzódóbbak, gyakrabban járnak szövődményekkel (arcüreggyulladás,

középfül-gyulladás, asztmatikus hörghurut) .

Amennyiben módjukban áll, akkor szerencsésebb lenne, ha nem járna közösségbe a gyermek, bár hozzá kell tenni, hogy az első közösségben

eltöltött év nagyjából az egy hét bölcsőde, óvoda, két hét betegség miatt otthon körforgásban telik, majd a későbbi évek alatt ritkulnak a

megbetegedések.

Természetesen az alapvető higiénés rendszabályok betartása segíthet a betegségek csökkentésében (gyakori kézmosás, szellőztetések) , de

ezekkel az eszközökkel csak mérsékelni lehet a kórokozók mennyiségét a gyermek közelében, de megszüntetni sajnos nem.

Mindenesetre ne aggódjon, az ilyen kórú közösségbe járó gyermekek esetén 99%-ban ugyanezek a problémák jelentkeznek, ami nem vigasztaló, csak

azt jelzi, hogy nem egy ritka, súlyos állapot van a háttérben.

A bőrgyógyászati elváltozás makacssága miatt érdemes lenne gyermekbőrgyógyászt felkeresni! Ajánlom Önnek a Svábhegyi Gyógyintézet kiváló gyermekbőrgyógyászát, dr. Kiss Ildikót (magánrendelésre jelentkezés: +36 20 500 2500 telefonszámon) .

Üdvözlettel: dr. Székely Zsuzsanna általános csecsemő- és gyermekgyógyász, Svábhegyi Gyógyintézet, www.svabhegy.eu

Kérdés: 2012. november 14., 16:18; Megválaszolva: 2012. november 19., 11:44
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Van e teendő?
Laborértékek
Szem bevérzés
Szérum P laborleleten magas
Lágyéksérv gyerekkorban