Skrizofén

Érdeklődni szeretnék, hogy a 4 éves kislányomnál előfordulhat e skizofrénia? Mivel a családban van (apukának a nagybátyja az) Egyszerűen nem tudom eldönteni mi ez a kislányomnál, eddig is voltak ilyesmi dolgai. Beszélget valakivel, vagy azt mondja ez és az ezt mondta nekem, hogy ezt csináljam vagy azt. De most úgy jött oda anya azt súgta a fejembe valaki, nem lakhatunk itt nem szerethetem apát és ilyenek. nagyon megvagyok ijedve ettől. Még ilyet azelőtt nem mondott. Válaszát előre is köszönöm!

Svábhegyi Gyógyintézet válasza gyermekkori pszichés zavarok témában

Kedves Kérdező!

A leírtak alapján még óvatos találgatásba sem kezdenék annak eldöntésére, hogy kislányánál az említett "jelek" skizofréniára utalnak-e vagy nem. Azt viszont érdemes tudnia, hogy a gyermeke éppen abban a korban van, amikor a kicsik fantáziavilága "látványosan" felélénkül, ráadásul ebben a korban nem tudnak különbséget tenni a kitalációk és a valóság között. Ezek a "furcsaságok" a gyermekek értelmi fejlődésének természetes velejárói.

A skizofrénia jelei ebben a korban még nem, vagy csak ritkán mutatkoznak, a legintenzívebben serdülőknél figyelhető meg a betegség kialakulása. Nagyon fontos diagnosztikus értéke lehet a kislány szociális viselkedésének, így mindenképpen ajánlatos megfigyelni, miként viselkedik a kicsi társaságban, legyen szó kortárs-csoportról vagy felnőttekről. A kommunikáció milyensége (visszahúzódó, agresszív, társas cselekvésre való képtelenség például) , ugyanis árulkodó jele lehet egy később kialakuló pszichés problémának.

A betegség öröklése kapcsán csak annyi tudható, hogy a hajlam valóban örökölhető, maga a betegség nem, ami azt jelenti, hogy ha a gyerek szociális környezete megfelelő, a betegség akkor sem alakul ki, ha a család egyenes ágán van skizofrén. Manapság egyre több kutató állítja, hogy maga a betegség is kódolva vannak a génekben, ám ha így is volna, az emberi viselkedésben az örökletes hajlamok és a környezet egyforma arányban lehet meghatározó tényező.

Mindezek ellenére azt javaslom, ha a levelében leírt jelenségek megmaradnak, netán bővülnek újakkal, és a kommunikáció terén is aggasztó jeleket érzékelnek, kislányával kérjék gyermek pszichiáter segítségét (házi gyermekorvos adhat beutalót, így érdemes vele is előzetes konzultációt folytatni) .

Üdvözlettel,

Szigeti Ildikó

egészségfejlesztő pszichológus

Svábhegyi Gyógyintézet

Kérdés: 2012. november 10., 21:52; Megválaszolva: 2012. november 15., 09:44
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Lehet-e kell-e bármit kezdeni garatban...
Nekem Corpus Callosum Agenesiam van, és leellenőriztük a gyerekeim örökölték-e. Így bukott ki, hogy lányomnak van cisztája az agyalapi és a...
Figyelem zavar
Kedves Doktornő! 3,5 éves fiú unokámnál nehezen indult a beszéd, nagyon mozgékony is. Elvittük gyermekpszichiátriára, ott azt mondták, hogy...
Baker ciszta?
Tisztelt Doktornő! Ma vettem észre 4 éves fiam térdhajlatában egy dudort. Neten kutakodva baker ciszta. Holnap megmutatom a gyerekorvosnak. Mit gondol ez...
Vérkép értékelés
Gyereknek céklalé