Gyermek étkezési zavarai

Tisztelt Doktornő 2, 5 éves kisfiam evési problémáival kapcsolatban szeretném a segítségét kérni. 6 hónapos koráig kizárólag anyatejet kapott, akkor megpróbáltuk neki (gyümölcsökkel) elkezdeni a hozzátáplálást, de azt teljesen visszautasította. Nagy nehezen 8 hónapos korától elkezdte eszegetni a zöldségalapú főzelékeket de csak nagyon kis mennyiségeket evett (k. 160g körül) Innentől kezdve folyamatosan csökkent a súlygyarapodásának mértéke is. 1 éves kora körül magától elvette a tányérunkról a húsféleségeket, de kb 1, 5 éves kora óta újra nem akar enni semmilyen főételt. Főzelékeket meg sem kóstolja, gyümölcsöt, zöldséget még soha nem evett (csak ha kicsavartam a levét) . Gyakorlatilag sült krumplin, sajtos tésztán és túrógombócon kívül semmilyen főtt ételt nem fogyaszt most sem. A reggeli szendvicseket is rendkívül lassan fogyassza el. Voltunk a gyerekorvosunknál, aki labor vizsgálatot végeztetett, ami csak kis mértékű vashiányt mutatott, írt fel napi 2x10 csepp Maltofert, de alig javult a helyzet, talán csak annyit hogy nehezen, de megeszi a kenyérféléket. A testvére minden nap fogyaszt zöldséget, gyümölcsöt, húst, de ő csak elkéri a zöldségfélét a tányérjára, de csak dísznek. Karácsonykor lesz 3 éves, de még csak 11 kg. Hova fordulhatunk ilyen esetben vigyem vissza a gyerekorvoshoz vagy valamilyen speciális rendelésre kellene vinnünk? Félünk, hogy maradandóan elmarad a testi fejlődése, illetve a beszédfejlődése is igencsak el van maradva. Segítségét előre is köszönöm

Legfrissebb cikkek a témában

Svábhegyi Gyógyintézet válasza kisgyermek étkezési problémája témában

Kedves Kérdező!

Ezt a kérdését egy másik portálon is pont én válaszoltam meg. Itt is csak azt tudom elismételni, hogy lisztérzékenységet és hormonális eredetű fejlődésbeli elmaradást kellene elsősorban kizárni kisfiánál. Tehát gasztroenterológiai és gyermek endokrinológiai vizsgálatot javasolnék!

(A Svábhegyi Gyógyintézetnél ajánlom Önnek dr. Tobisch Borbála gyermek endokrinológust, illetve dr. Csoszánszki Noémi gasztroenterológust. www.svabhegy.eu, bejelentkezés: a 06-20-500-2500 telefonszámon)

Üdvözlettel:

Dr. Csáki Csilla

Kérdés: 2012. szeptember 16., 16:00; Megválaszolva: 2012. szeptember 19., 11:43
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Rövid,visszatérő fejfájás 2.
Nocutil használata
Csomók lágyék hajlatban
Covid után influenza védőoltás
Bekakilás /tejallergia?