Gyermekkori epilepszia

Tisztelt Doktor ÚR/Nő! Kislányom hat éves.Egy reggel arra ébredtem hogy nyeldekel nyála folyt és mereven nézett maga elé.Szólításra nyeldeklést abbahagyta de szeme fixált.Felültettem mert közreműködő volt és felsírt.Elvittem neurológushoz vérkép tökéletes de az EEG j.o.-i fokálisan induló generalisalodo ingereket mutatott ami epilepszia ugyebár.Kislányomnak Tegretol szirupot írtak felde azóta sem és előtte sem volt semmilyen rohama.Pedig vele alszom és napközben is figyelemmel követem.Kérdésem az lenne hogy kinőheti-e az epilepsziát a kislány és ha igen a gyógyszertől nem lesz valamilyen károsodása? Ja és még az lenne a kérdésem hogy lehet-e a kislányomnak ezentúl olyan rángatózós nagy görcsrohama vagy őnála ennyiben kimerülnek a tünetek? Mert attól nagyon félek hogy nagy rohama lesz.. Amúgy kislány állapota tökéletes semmilyen eltérést nem találtak sem a vérében sem a neurológiai vizsgálat során.makk egészségesen született 10/10-es Apgarral semmilyen betegsége sérülése traumája nem volt.Idegrendszere teljesen ép.Köszönöm válaszát! Júlia

Legfrissebb cikkek a témában

Svábhegyi Gyógyintézet válasza epilepszia témában

Kedves Júlia!

Gyermekénél az epilepszia fokális formája áll fenn, ami gyógyszer napi rendszeres szedése mellett jóindulatú kórforma, ami ez esetben azt jelenti, hogy görcsmentesség esetén az agyat maga az epilepszia nem károsítja. Átmenetele generalizált nagyrohamba (amitől Ön fél) szerencsére nem gyakori, a betegek többségében soha nem jelentkezik. Orvosi szempontból a generalizált nagyroham egyébként semmivel sem súlyosabb formája az epilepsziának, mint a fokális rohamok, csak a laikusok (szülők, környezet, nézelődők) számára ijesztőbb. Tehát évekig kell panaszmantesség esetén is szedni a gyógyszereket, majd utána lehet orvosi felügyelet mellett azokat elhagyni. A gyógyszereknek is lehet persze mellékhatása, de azok még mindig kisebbek, mint a rendszeres rohamok által kiváltott agykárosodás, ami visszafordíthatatlan.

Üdvözlettel:

Dr. hacsek Gábor

Svábhegyi Gyógyintézet

www.svabhegy.eu

Kérdés: 2012. augusztus 19., 11:07; Megválaszolva: 2012. augusztus 28., 12:59
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Rövid,visszatérő fejfájás
Csomók lágyék hajlatban
Covid után influenza védőoltás
Bekakilás /tejallergia?
C vitamin gyereknek