Kockázatos a Retrovirus elleni oltás csecsemőknél?

3 hetes kisfiunk Retrovirus elleni oltásával kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. Jól tudom, hogy kétféle orális oltóanyag létezik, az egyik 3 alkalmas, a másik 2 alkalommal adandó? A három alkalommal adandó oltóanyag tényleg jobb ízű és ezért kevésbé hányják ki a babák? Egyáltalán milyen különbség van a két oltóanyag között, minőségben, hatásmechanizmusban? Igaz-e, hogy az anyatej védelmet nyújt a szoptatás alatt a RV ellen? Szükséges és ajánlott-e a RV elleni oltás akkor, ha normál tisztaságú (nem túlzott, vagy steril) környezetben élünk? Milyen kockázata van az oltásnak? Igaz, hogy előfordulhat az is, hogy maga az oltóanyag, a legyengített virustörzs váltja ki a megbetegedést? Van bármilyen más szempont Pro/contra amit figyelembe kell vennünk az oltással kapcsolatos döntéshez?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Balogh Andrea válasza Rotavírus elleni vakcina témában

Kedves Kérdező!

Valóban 2 féle oltóanyag létezik a Rotavírus ellen. Én személy szerint azt szoktam beadni a kicsiknek amelyik 2 oltásból áll. A babák sosem hányták még ki, meg van a technikája a beadásnak és akkor nem fordul elő ilyen. Mindkét oltást szívesen javaslom, különösebb különbséget nem tudok említeni. Mellékhatást még nem tapasztaltam, enyhe hasmenés esetleg előfordulhat, de más oltásnak is lehetnek enyhe mellékhatásai. Ez a vírus sajnos nem válogat, hogy a baba tiszta vagy nem tiszta környezetben él. Én személy szerint az utóbbi időben elég sok Rotavírus fertőzéssel találkoztam, a babák több esetben kórházban szorultak infúziós ellátásra a többszöri hányás, hasmenés miatt. Ha a kicsit majd szeretnék bölcsibe adni akkor mindenképpen javaslom a beadását. Az anyatej csak akkor véd a Rotavírus fertőzés ellen, ha az anyuka korábban átesett rajta.

Tisztelettel: Dr. Balogh Andrea gyermekorvos

Kérdés: 2012. augusztus 07., 14:37; Megválaszolva: 2012. augusztus 09., 11:40
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Csomók lágyék hajlatban
Covid után influenza védőoltás
Bekakilás /tejallergia?
C vitamin gyereknek
Nyirokcsomó duzzanat gyerekeknél