Látomások

Tisztelt DoktorÚr/DoktorNő! 14 éves lányom problémájára szeretnék segítséget kérni öntől.Kb egy éve annak, hogy először emlitette nekünk az éjszakai problémáit, Különböző hangokat hallés árnyékokat lát, ezmiatt fél és nagyon nehezen bir aludni. Soha nem volt nagyobb betegsége. Nagyon jókedvű és barátkozó lány akit szeretnek az oszálytársai és a csapattársai is. Tanulással soha nem volt neki gond, jófelfogású átlaga 4-5 közötti, 6at éve barátnőkkel járnak küzdősport edzésre és versenyre is melyen kb ugyanezt a teljesítményt nyujtja. Hozzá kell tegyem hogy soha nem volt ráerőltetve a tanulmányi sem a sportági teljesitménye.Csak azt érte el ami neki elegendő volt.Egyedül csak a testsújával volt a baja amivel nemigazán tud megelégedni 70 kiló és 155 cm magas. Állandóan fogyózik, reggelire, ebédre annyit eszik mint egy korabeli gyermek. Délután eszik egy szendvicset gyümölcsöt aztán 18 óra után semmit.Ezt mindig betartja. Az edzője elvégezte a doktorit azt mondja róla nem kövér csak vastag csontozatú lány. Már mi is többször beszélgettünk vele erről, volt hyogy együtt, volt hogy csak a nejem. Arra gondoltunk tini korba ért majd elmúlik, vagy a barátnők ijesztgetik egymást ilyesmivel de sajnos semmi változás. Szeretném kérni segitségét lányom mielőbbi javulásához. Előre is köszönöm! Tisztelettel egy aggódó apuka!

Legfrissebb cikkek a témában

Svábhegyi Gyógyintézet válasza pszichés probléma témában

Kedves aggódó apuka!

Valóban jó irányba kezdett el gondolkozni, a gyerekek, ahogy belépnek az intenzív serdülés idejébe, sok változáson mennek keresztül, amik között gyakran előfordulnak a nyugtalan éjszakák, mert a hormonok intenzív vérbe áramlása főként éjszaka történik. A tüneteket nézve, lánya feltehetően ehhez a belső nyugtalansághoz élénk fantáziával kapcsolt félelmetes képeket. A probléma azonban nem elhanyagolható, mert azt jó lenne neki megtanulni, hogyan tudja a képzelet működését kézben, kontroll alatt tartani. Ehhez lehet néhány alkalmas konzultációt kérni szakembertől. Ha ezt a kontrollt nem sikerül kialakítania, akkor különösen fontos, hogy segítséget kérjenek, melyben kiderülhetnek a probléma mélyebb okai. A serdülőkor egy különösen érzékeny időszak, a problémákat nem jó felnagyítani, de elhanyagolása sok nehézséget okozhat később.

A másik probléma a súlyával kapcsolatos, ez összefüggésben lehet a mai tini lányok ideáljával, ami az anorexiához közelít. Itt bizony sok türelemre van szükség, és annak megértetésére, hogy a női vonzalmat nem csak a külső divatok diktálta ideál adja, hanem egy összetettebb dolog. Ha egy apa elégedett a lányával, tudja támogatni abban, hogy elégedett és elfogadó lehessen önmagával szemben a nagylány akár a "barátnők" ellenében.

Üdvözlettel,

Dr. Gyebnár Viktória

Svábhegyi Gyógyintézet

www.svabhegy.eu

Kérdés: 2012. június 27., 18:00; Megválaszolva: 2012. július 03., 13:35
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Csomók lágyék hajlatban
Covid után influenza védőoltás
Bekakilás /tejallergia?
C vitamin gyereknek
Nyirokcsomó duzzanat gyerekeknél