Táplálkozási tippek

Tisztelt dietetikus úr/hölgy! Van egy 450 grammal született 3 éves kislányom, aki folyamatos gyomorproblémákkal küszködik.Születésétől fogva nem emészt rendesen a gyomra, volt úgy, hogy a reggel 10-kor megevett banánt este 6-kor emésztetlenül hányta vissza.Kiskorától kapja a domperidont, pár hónapja losecot is szed.Sok a gyomorsava, folyadékot minimálisan fogyaszt.Orvos eddig még nem tudott segíteni (látta neurólógus, gasztroenterológus) , mindegyik azt mondja, hogy jó súlyban van, minden oké.Pedig sokszor sírva eszik, inni napi max.2 decit vizet iszik. A kajája szójás tápszer, és lúgosító hatású zöldségek (cékla, répa, padlizsán, cukkini, saláta stb.) .Ha kap csirkemellett, tejszeletet, fehér kenyeret, tehéntejes termékeket, sokat büfög, csuklik, nyugtalan, ököllel matat a szájában. Ön tudna ajánlani valamilyen etetési receptet, hozzávalókat, élelmiszereket? Tejallergiája nincs, kiütései, hasmenése nincs, a fogai kint vannak, egyszerűen sok a gyomorsava. Köszönöm válaszát

Legfrissebb cikkek a témában

Svábhegyi Gyógyintézet válasza emésztési zavar témában

Kedves Szülő!

Nem dietetikusként, hanem gyermekorvosként válaszolok a feltett kérdésére. Ennek egyik oka az, hogy a vázolt tünetek alapján nem lehet egyértelműen olyan diétát javasolni, amitől gyermeke jobban lenne. A megfelelő diéta meghatározásához ugyanis pontosan kellene tudnunk, mi gyermekének a betegsége. Ezt én a leírtakból nem tudtam megállapítani. Ötleteim persze vannak. gasztroenterológusnál jártak, nem tudom, ott milyen vizsgálatok történtek, és meélyek nem. Én a panaszok alapján nem egyszerűen savtúltengésre, hanem vagy a savas gyomortartalom nyelőcsőbe való visszafolyására (az ún. gastroesophagealis refluxra - GOR) vagy a gyomor egy részének a rekeszen keresztül való felcsúszására (ún. hiatus hernia) gondolok. Ha a gasztroenterológiai vizsgálat kimerült gyermeke fejlődési görbéjének felvételében, és némi általános étkezési tanácsadásban, az biztosan nem elegendő az előbbiekben részletezett betegségek kizárására. Ahhoz gyomortükrözésre, a gyomor kontrasztanyagos röntgen - illetve ultrahang vizsgálatára van szükség. Javaslom, vegye fel a kapcsolatot a Svábhegy Plusz gastroenterológusával, aki jártas ezeknek a vizsgálatoknak az elvégzésében és kiértékelésében.

Üdvözlettel,

Dr. Hacsek Gábor

Svábhegyi Gyógyintézet

Bejelentkezés: a 395-49-22-es telefonszámon, illetve a www.svabhegy.eu oldalon

Kérdés: 2012. június 21., 22:00; Megválaszolva: 2012. június 26., 20:30
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Kiságy, kutacs
Csomók lágyék hajlatban
Covid után influenza védőoltás
Bekakilás /tejallergia?
C vitamin gyereknek