pseudomonas és idegrendszer

Kedves Doktor Úr/Doktor Nő! 2 és fél éves kislányomnál pseudomonas baktériumot tenyésztettek ki a garatváladékból. Muszáj volt már megnézni, hogy mi okozza a hónapok óta nem javuló állandó "takonykórt", lázat, több "kruppos rohamot". 5 hónapos Fiamnál is vettek, nála semmit nem találtak. Kislányom 2-3 hónapos kora óta egy ismeretlen eredetű idegrendszeri problémával "küzd", kivizsgálások egy része 8 hónapos korában megtörténtek epilepszia és rett szindróma irányába, de nem gyanakszanak semmiféle szindrómára, mivel éles elméjű, szépen fejlődő, fizikailag és mentálisan nagyon is ép. Abban nyilvánul meg az idegrendszeri tünet, hogy ha "izgalmi állapotba" kerül, a rett szindrómához hasonló tüneteket produkál: kezét maga előtt vagy maga mellett összedörzsöli, feszíti az izomzatait, nyelve felfeszül a szájpadlásra, nem vesz levegőt és arca eltorzul, 1-2mp-től 8-10mpig is akár. A Sote-n nem találtak rá magyarázatot és Hegyi Márta doktornő sem, ártalmatlan izgalmi jelenségként (leírása szerint channelopathia gyanús epizodikus paroxysmalis dystonia) diagnosztizálta, de szeretné a nyár folyamán eeg-vel és vérvétellel, tehát egy alaposabb kivizsgálással alátámasztani ezt. Azonban most, hogy ezt a baktériumot kitenyésztették, bennem felmerült a gyanú, hogy nincsen-e esetleg összefüggésben az "ártalmatlan állapotával" és a fő kérdésem tehát az, hogy ennek a baktériumnak a jelenléte okozhat-e idegrendszeri tüneteket. Igazából az első két kötelező oltás+prevenar beadását követően alakult ki bizonyíthatóan (csak videofelvétellel) ez a tünet és a többi oltásra is nagyon érzékenyen reagált. A 18 hós oltásnál produkálta a kiütéseket test-szerte, mindenhol telítve volt. Tehát ezzel azt szeretném mondani, hogy a szervezete mindenre nagyon érzékeny, egy szúnyog illetve rovar csípés is hatalmasra dagad, sokszor belilul, a sebei lassan gyógyulnak. Írható-e ez a baktérium "számlájára"? Várom szíves válaszát a fentebb feltett kérdésemre tisztelettel: Magyar Kinga

Legfrissebb cikkek a témában

Svábhegyi Gyógyintézet válasza gyermek neurológia témában

Tisztelt Kérdező!

A Pseudomonas nem igen szokott légúti betegséget okozni, lehet, hogy a gyermek torokváladéka a vizsgálat közben fertőződött be, és nem a kórokozó jelenlétét igazolja a garatnyálkahártyán.

Az ideggyógyászati kivizsgálás tekintetében egyetértek Hegyi Márta doktornővel.

A rovarcsípésekre nem ritka a hevesebb kiütéses reakció, gyakran látjuk. De az elhúzódó sebgyógyulás miatt érdemes lenne egy vércukor-szintet nézni.

Üdvözlettel,

dr. Székely Zsuzsanna

Svábhegyi Gyógyintézet

www.svabhegy.eu

Kérdés: 2012. június 11., 11:51; Megválaszolva: 2012. június 14., 17:07
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Kiságy, kutacs
Csomók lágyék hajlatban
Covid után influenza védőoltás
Bekakilás /tejallergia?
C vitamin gyereknek