• tulsulyos gyerek

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt dr.no/ur Velemenyet szeretnem kerni Erdelybol, van egy 12 eves fiam aki tulsulyos 148cm magas 58kg.Ezert kerultunk gyerkgyogyaszatra ahol elvegeztek a kovetkezo analiziseket:maj echo-enyhe majmegnagyobbodas.Verbol ami magas erteket mutatott:kenetbol-euzinofil 7, 1%, LDH 491U/l, TRIGLICERID 266mg/dl. Ami alacsony a Ca 7, 96mg/dl. A tobbi normalis VSH 3mm/h, PCR 1, 20mg/l GOT, GPT, urea, creatinin, glicemie, Fe, Mg, fosfor, choleszterol, amilaz, ac.uric. Elvegeztuk az elasztografiat a majra(ARFI) 1, 88 (mire az orvos rairta hogy 3 foku fibrozis viszont nem mondott semmit) Elvegeztuk a FIBRO MAX-FIBRO TESZTET aminek eredmenye a kovetkezo:FIBROTESZT 0, 40 F1-F2, ACTITESZT 0, 20 A0-A1, STEATOTESZT 0, 18 S0, NASHTESZT 0, 25 N0, ASHTESZT 0, 01 H0, ALFA 2-MAKROGLOBULIN 3, 90g/l(1, 3-3), apolipoprotein A1 1, 15g/l(1, 1-2, 15), haptoglobin 0, 99g/l(0, 3-2), gama glutamiltransferaz 15U/l(12-64), bilirubin total 0, 81mg/100ml, triglicerid 203mg/100ml(35-149), colesterol total 143mg/100ml, glicemia 92mg/100ml(70-109), STGO 28U/l(5-34), STGP 33U/l(5-55). Endokrinologian voltunk ahol a pajzsmirigy echonal azt mondtak hogy kicsi a pajzsmirigy.Elvegeztuk a kovetkezo vizsgalatokat:FT4:0, 78ng/dl(0, 82-1, 63) FT3:3, 464pg/ml(2, 1-3, 8), TSH:1.08uIU/ml, cortizol bazal:9, 6ug/dl(5-25). Mivel alacsony azFT4 de a TSH normalis az orvos azt javasolta hogy ismeteljuk meg az FT4-et(most van folyamatban). Mar tobb mint egy honapja jarjuk az orvosokat de meg mindig csak annyit tudok hogy gond van a majjal-habar a majfunkcios probak jok, -erre az orvos azt mondta hogy vagy immun vagy anyagcsere zavar miatt szenved a maj. De mitol lehet egy gyereknek pajzsmirigy alul mukodese? Milyen vizsgalatot kellene meg elvegezni? Valaszat elore is koszonom. Tisztelettel Erika

        Svábhegyi Gyógyintézet válasza a túlsúly témában

        Kedves Édesanya! A gyermekkori elhizásnak lehetnek külső (exogen ) ill belső (endogen) okai. Hátterében a tultáplálástól a veleszületett hormonalis és genetikai betegségekig igen sok minden lehetséges. Gyermeke eredményeiben vannak egyértelműen koros leletek, vannak tünetek és vannak bizony számomra ismeretlen eredmények, mellyel kapcsolatosan egyértelmüen hepatologus, gastroenterologus szakember segitségét ajánlanám. Nézzük a részleteket: Gyermeke adataiban a magasság percentilis 25-50%, sulypercentilis 90-95%, a suly/tömeg arány a 97% felett.( Ha ezen adatok pont 12 esztendősek). Tehát kicsit alacsonyabb kortársai közt, átlagosnál jóval kövérkébb, magasságához képest igen jelentős testsulytöbblete. A hasi ultrahang vizsgálat alapján én inkább kezdődő zsirmájat ( steathosis hepatist gondolnék), de ebben az UH leletezése a mérvadó. Vérében magasabb triglicerid szint van ha jól értem normális choleszterinnel, mely mögött lehet a tulsuly, de utalhat veleszületett zsiranyagcsere zavarra is ( bárkevésbé vsz.) Az alacsony calcium szint utalhat az életkorból és az elhizásból fakadó D- vitamin hiányra, melyet biztos nem ártana pótolni, az ajánláso szerint 2000 NE/ nap adagban november és március között, ill talán Önöknek mostantól jövő márciusig. A FT4 hiány okoa lehet jódhiáyn ( érdemes a lakóterület adatait elemeztetni) illetve valódi hiány is, mely magyrázhatja a sulyt és a mgasságot, meg a májat is, de akkor miért normál a TSH valóban. Jogos az ismétlés. Végül egyáltalán nem tartom vsznek az autoimmun/immun problémát, anyagcserezavar lehet, enyhe zsirmájjal. Pjzsmirigyét tisztázzák, ha az rendben kapjon vit D-t, dietázzon, mozogjon, isdmételjék meg a zsirsav paramétereket, ha továbbra is koros lássa lipidologus. Üdvözlettel: Dr. Benyó Gábor Svábhegyi Gyógyintézet www.svabhegy.eu

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Svábhegyi Gyógyintézet
        Gyermekgyógyászati partnerünk Itt kérdezhet

         Svábhegyi Gyógyintézet

        Kérdés: 2012. április 14., 11:50; Megválaszolva: 2012. április 18., 11:57

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Jo napot 5 eves kislanyom fajditja jobb labat van hogy mindkettot de most inkabb jobbat most derult ki par honapja hogy ludtalpas meg kiskora ota van ez hogy felsir ejszaka sokat no egyszerre de az normalis ha csak egyik lab faj lehet komolx baj folyamatosan...
        Tisztelt Doktor Nő/Úr! 7 éves kisfiam laboreredményéről kérdeznék, hogy van-e okom az aggodalomra. Az eltéréseknél utánaolvastam és nem nyugodtam meg az olvasottak alapján. Sőt... Bilirubin total 18.1 qmol/l Neutrophil granulocyta 36.2...
        Tisztelt Doktor(nő)! Kisfiam 4 éves, most kezdte az ovit. Viselkedési beilleszkedési problémák merültek fel, de már óvoda előtt is sokszor volt ilyen jellegű problémánk. Előfordulhat hogy valamilyen endokrinológiai probléma lehet a kiváltó...
        Tisztelt Doktor úr/nő 15 éves lányomnak több mint 3 hete hasmenése valamint visszatero bal oldali hasi fájdalma van. Először sumetrolint.szedett. Labornál.csak triglicerid érték volt magas. Hasi új negatív. Szeklet vizsgálat.eredmenye...
        Tisztelt Doktornő! 12 hetes kisfiam nyakán 3 héttel ezelőtt több nyirokcsomó megnagyobbodott körülbelül borsó méretűre. Akkor orvosunk vérvételre küldte megnyugtatásul. Viszont nem sikerült megnyugodnom. A vérvételi leleten az alábbiak...
        Jo napot/estét! Nos kb 1 hete reggel és nap közben is öklendezni szoktam. Teljesen random és feljön az amit etem ma de csak nagyon kevés. lehetséges lenne hogy Reflux?
        Tisztelt Doktornő! Kisunokám kb.2 hónapja megállás nélkül vakarja mindkét szemét, orrát, és az orr és szem között az arcát. Játszásban, evésben, mindenben zavarja, csak ha alszik akkor nem vakaródzik. Kapott antihisztaminos szemcseppet...
        Tisztelt Doktornő Kislányom 9 éves és mindig is igyekeztem odafigyelni a vegyes és kiegyensíúlyozott táplálkozásra. De ez sajnos nem mindig sikerül bármennyire is szeretném. Kérem véleményezze, Ön szerint megfelelő az a vitamin amit adok...
        Szép napot kívánok jövőhet szerdán lesz 3 hetes a babam hasfajos ugynezki sokat nyogdecsel erőlködik huza a lábát sir de a szeklete nem kemény. Teljesen anya tejes baba a széklete mustársargatol kicsit vilagosabb. kicsit darabos és kicsit...
        1hónapos kisbabám arcán, fejbőrén 4 napja kijött pár pötty.Zsírmirigyszerű. Tápszer+anyatej táplálékkal. Ez betegség?