tulsulyos gyerek

Tisztelt dr.no/ur Velemenyet szeretnem kerni Erdelybol, van egy 12 eves fiam aki tulsulyos 148cm magas 58kg.Ezert kerultunk gyerkgyogyaszatra ahol elvegeztek a kovetkezo analiziseket: maj echo-enyhe majmegnagyobbodas.Verbol ami magas erteket mutatott: kenetbol-euzinofil 7, 1%, LDH 491U/l, TRIGLICERID 266mg/dl. Ami alacsony a Ca 7, 96mg/dl. A tobbi normalis VSH 3mm/h, PCR 1, 20mg/l GOT, GPT, urea, creatinin, glicemie, Fe, Mg, fosfor, choleszterol, amilaz, ac.uric. Elvegeztuk az elasztografiat a majra (ARFI) 1, 88 (mire az orvos rairta hogy 3 foku fibrozis viszont nem mondott semmit) Elvegeztuk a FIBRO MAX-FIBRO TESZTET aminek eredmenye a kovetkezo: FIBROTESZT 0, 40 F1-F2, ACTITESZT 0, 20 A0-A1, STEATOTESZT 0, 18 S0, NASHTESZT 0, 25 N0, ASHTESZT 0, 01 H0, ALFA 2-MAKROGLOBULIN 3, 90g/l (1, 3-3) , apolipoprotein A1 1, 15g/l (1, 1-2, 15) , haptoglobin 0, 99g/l (0, 3-2) , gama glutamiltransferaz 15U/l (12-64) , bilirubin total 0, 81mg/100ml, triglicerid 203mg/100ml (35-149) , colesterol total 143mg/100ml, glicemia 92mg/100ml (70-109) , STGO 28U/l (5-34) , STGP 33U/l (5-55) . Endokrinologian voltunk ahol a pajzsmirigy echonal azt mondtak hogy kicsi a pajzsmirigy.Elvegeztuk a kovetkezo vizsgalatokat: FT4: 0, 78ng/dl (0, 82-1, 63) FT3: 3, 464pg/ml (2, 1-3, 8) , TSH: 1.08uIU/ml, cortizol bazal: 9, 6ug/dl (5-25) . Mivel alacsony azFT4 de a TSH normalis az orvos azt javasolta hogy ismeteljuk meg az FT4-et (most van folyamatban) . Mar tobb mint egy honapja jarjuk az orvosokat de meg mindig csak annyit tudok hogy gond van a majjal-habar a majfunkcios probak jok, -erre az orvos azt mondta hogy vagy immun vagy anyagcsere zavar miatt szenved a maj. De mitol lehet egy gyereknek pajzsmirigy alul mukodese? Milyen vizsgalatot kellene meg elvegezni? Valaszat elore is koszonom. Tisztelettel Erika

Legfrissebb cikkek a témában

Svábhegyi Gyógyintézet válasza túlsúly témában

Kedves Édesanya!

A gyermekkori elhizásnak lehetnek külső (exogen) ill belső (endogen)

okai. Hátterében a tultáplálástól a veleszületett hormonalis és

genetikai betegségekig igen sok minden lehetséges.

Gyermeke eredményeiben vannak egyértelműen koros leletek, vannak tünetek

és vannak bizony számomra ismeretlen eredmények, mellyel kapcsolatosan

egyértelmüen hepatologus, gastroenterologus szakember segitségét

ajánlanám.

Nézzük a részleteket:

Gyermeke adataiban a magasság percentilis 25-50%, sulypercentilis

90-95%, a suly/tömeg arány a 97% felett. (Ha ezen adatok pont 12

esztendősek) . Tehát kicsit alacsonyabb kortársai közt, átlagosnál

jóval kövérkébb, magasságához képest igen jelentős testsulytöbblete.

A hasi ultrahang vizsgálat alapján én inkább kezdődő zsirmájat (

steathosis hepatist gondolnék) , de ebben az UH leletezése a mérvadó.

Vérében magasabb triglicerid szint van ha jól értem normális

choleszterinnel, mely mögött lehet a tulsuly, de utalhat veleszületett

zsiranyagcsere zavarra is (bárkevésbé vsz.)

Az alacsony calcium szint utalhat az életkorból és az elhizásból fakadó

D- vitamin hiányra, melyet biztos nem ártana pótolni, az ajánláso

szerint 2000 NE/ nap adagban november és március között, ill talán

Önöknek mostantól jövő márciusig.

A FT4 hiány okoa lehet jódhiáyn ( érdemes a lakóterület adatait

elemeztetni) illetve valódi hiány is, mely magyrázhatja a sulyt és a

mgasságot, meg a májat is, de akkor miért normál a TSH valóban. Jogos az

ismétlés.

Végül egyáltalán nem tartom vsznek az autoimmun/immun problémát,

anyagcserezavar lehet, enyhe zsirmájjal.

Pjzsmirigyét tisztázzák, ha az rendben kapjon vit D-t, dietázzon,

mozogjon, isdmételjék meg a zsirsav paramétereket, ha továbbra is koros

lássa lipidologus.

Üdvözlettel:

Dr. Benyó Gábor

Svábhegyi Gyógyintézet

www.svabhegy.eu

Kérdés: 2012. április 14., 11:50; Megválaszolva: 2012. április 18., 11:57
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Kiságy, kutacs
Csomók lágyék hajlatban
Covid után influenza védőoltás
Bekakilás /tejallergia?
C vitamin gyereknek