• Kisgyerek lappangó bárányhimlője

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Lányom - aki másfél éves - játszótársa két napja már kiütéses bárányhimlős. Heti két órát töltenek együtt, tehát volt a másik gyermek lappangási ideje alatt kontaktus. Tudomásom szerint, kb. 70-80 százalékos a fertőzésveszély ilyen esetekben. Kérdésem: A lányom még naponta háromszor szopizik. Édesanyja volt bárányhimlős. Jelent-e ez a kislányomnak védettséget? Mivel utazást tervezünk, melyben több család érintett, jó lenne tudni, hogy a kislányom fertőzött-e? Kimutatható-e kisgyermeknél (1, 5 éves) a lappangási idő alatt a bárányhimlő? Köszönettel: D.I.

        Svábhegyi Gyógyintézet válasza a bárányhimlő témában

        Kedves Kérdező! A bárányhimlő a kiütések megjelenése előtt 1-2 nappal már fertőzhet. Ezért, ha a kislánya ebben az időszakban találkozott a játszótársával, akkor nagy valószínűséggel megfertőződhetett. A lappangási idő 2-3 hét, tehát ekkor várható gyermekénél is a betegség kiütéses szakasza. Az anyatejben vannak vírusellenes anyagok, de ezek nem biztos, hogy megakadályozzák a betegség kialakulását. A védőoltás beadását a lappangási idő első 72 órájában meg lehet kísérelni, nem biztosan, de megakadályozhatja a kiütéses szakasz megjelenését vagy enyhébbé teheti azt. A kimutatható ellenanyagok közül az ún. IgM típusúak megjelenése jelzi az akut fertőzést, de az eredmény kézhez vételéig már lehet, hogy a kiütések is megjelennek. Üdvözlettel: dr. Székely Zsuzsanna Svábhegyi Gyógyintézet Budapest, III. Bokor u. 17.-21. Bejelentkezés: a 06-20-500-2500 telefonszámon, online: a www.svabhegy.eu oldalon


        Svábhegyi Gyógyintézet
        Gyermekgyógyászati partnerünk Itt kérdezhet

         Svábhegyi Gyógyintézet
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2012. április 01., 19:12; Megválaszolva: 2012. április 02., 20:12

      • Kérdések és válaszok a témakörben: