• Patkóvese

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Üdvözlöm, fiaimnak (9-11 évesek) patkóveséje van. A Sportkórházban voltunk orvosi vizsgálaton és kiderült, hogy nem birkózhatnak és nem focizhatnak. Legyen kedves segíteni, hogy az úszás, futás és biciklizésen kívül, versenyszerűen mit sportolhatnának, ami védi a veséjüket? Nagyon köszönöm, PKrisz

        Svábhegyi Gyógyintézet válasza a vesebetegség témában

        Kedves Kérdező! Kissé meglepett a sportorvos véleménye. A patkóvese a hasüreg mögött, közvetlenül a gerinc előtt és mellett van, előtte még az összes többi hasi szerv (főleg a belek). Ha a patkóvese sérül, a belek már jóval előbb- azaz ilyen alapon senkinek sem szabadna balesetveszélyes sportot űznie! A veséket összekötő rész egyébként is általában keskeny, vékony, alig látható. A pontos anatómiát azért jó lenne tudni, hiszen ilyenkor néha nem is a patkóvese a lényeg, hanem hogy a vesék egyébként lejjebb és előrébb vannak, valóban az átlagosnál sérülékenyebb helyen- de ez sem szokott általában problémát okozni. Egyébként az EB-n szerepelt veseátültetett válogatott labdarúgó- annak pedig igazán sérülékeny helyen van a veséje. Összefoglalva: hacsak nincsenek a vesék nagyon alul-elöl a köldök alatt-előtt, én nem tiltanám el lényegében semmilyen sporttól a gyermekeket. (Mellesleg statisztikailag a kerékpár hirtelen beforduló kormánya okozza a legtöbb tompa hasi sérülést és nem a foci vagy a küzdősportok). Üdvözlettel: Dr Máttyus István gyermek nefrológus Svábhegyi Gyógyintézet www.svabhegy.eu


        Svábhegyi Gyógyintézet
        Gyermekgyógyászati partnerünk Itt kérdezhet

         Svábhegyi Gyógyintézet
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2012. március 30., 17:31; Megválaszolva: 2012. április 04., 19:47

      • Kérdések és válaszok a témakörben: