• 3éves kislány és a haj hullás

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Kislányomat november 11-én vittem orvoshoz a vizelete (bűzös)és a haj hullása miatt! Onnantól kezdve heti szinten vettek tőle vért mégse tudták, hogy mi baja lehet! A házi orvosunk ettől a naptól kezdve január15-ig 6féle antibiotikumot is felírt neki és, mint később kiderült túl adagolta a kislányomat! Az orvos végig cukorbetegségre gyanakodott...beküldött minket az I-es számú Gyermekklinikára ahol kiderült, hogy vérszegény és, hogy a háziorvos félre kezelte a 3éves lányomat.Elküldtek fül orr gégészetre és ott kiderült, hogy műteni kell az orr mandulája miatt! A vizeletével azóta nincsenek problémák! Illetve annyi, hogy nagyon erős színe van és van, hogy egy órában 2-szer is wc-znie kell! A haja hullása megállt januárban, de most megint újra elkezdett hullani még hozzá csomókban! Azóta kétszer is le kellett vágni annyira látható! Mostmár nem csak hátul hullott ki a haja, de már oldalt is elkezdett neki hullani! Nem tudom hova fordulhatnék, hogy kiderüljön végre, hogy mi lehet a pici lányomnak a baja! Nagyon aggódom!

        Svábhegyi Gyógyintézet válasza a hajhullás témában

        Tisztelt Kérdező! Kislánya kórelőzményének rövid leírása alapján pár fontos kérdésre természetszerűen nem derül fény, ami a pontos helyzetértékelést lehetővé tenné. Ilyen pl. az, hogy a gyermek vérszegénységét kezelték-e és mennyi ideig, esetleg jelenleg is zajlik-e a kezelése? A gégész valószínűleg az orrmandula gócos szerepe miatt javasolt műtétet, de nem írja, hogy megtörtént-e már a műtét vagy tervezik? A vizelet gyakori ürítése melletti problémamentesség azt jelenti-e, hogy jelenleg már nincs bűzös vizelete a gyermeknek vagy azt is, hogy laboratóriumi eltérés nincs benne? Ennek ellenére megpróbálok egy rövid összefoglalót adni Önnek, hogy milyen típusai vannak a gyermekkori hajhullásnak, ezek hátterében milyen okok állhatnak és milyen kezelési lehetőségek jönnek szóba. A gyermekek hajának növekedési üteme havonta kb. 1 cm. Átlagosan naponta mintegy 40-60 hajszál hullik ki, és kb. ugyanennyi képződik, vagyis ha ennél több hajszálat veszít a gyermek naponta, az kórosnak tekintendő. A hajnövekedésnek az előbb említett normális ritmusa megváltozhat különböző stressz helyzetekben (pl. lázas betegségnél, stressz maitt, műtét kapcsán), és számos betegség (anyagcsere-betegségek – ilyen a vashiányos vérszegénység is - pajzsmirigy-betegség), vagy egy súlyos alapbetegség orvosi kezelésének (röntgensugárzás, citosztatikumok) hatására. A fenti betegségek kizárására vagy igazolására az általános belgyógyászati vizsgálaton túl laboratóriumi vizsgálatok szükségesek. A stressz-helyzet eshetőségét leginkább Ön, mint szülő tudja megítélni. Ebben az életkorban ilyen stressz-helyzetet jelenthet akár egy közösségbe kerülés is. Amennyiben a fenti kórokok igazolódnak, akkor azok megoldását követően visszaáll a hajnövekedés normális üteme, addig is enyhe vérbőséget okozó hajszeszeket szoktak rendelni a bőrgyógyászok a gyermek számára. Ismert dolog, hogy némely szőke hajú gyermek hajszála igen könnyen kihúzható, vékonyszálú, rövid. A pontos oka nem ismert, de az életkor előrehaladtával egyre kevésbé jellemző ez az úgynevezett laza haj szindróma. Ilyen esetben a felesleges mechanikai hatások kivédése fontos (óvatos fésülködés, kíméletes hajmosás). Nem ritka eset, hogy a gyermek saját hajának tekergetése révén fokozott mechanikai igénybevételnek teszi ki a haját és ez vezet körülírt hajvesztéshez. Az érintett területen különböző magasságú letört, illetve növekvő hajak látszanak. A kezességgel megegyező (jobb vagy bal) oldalon figyelhető meg. A kiváltó ok lehet itt is a stressz, szorongás, a haj manipulálása ugyanis feszültség-levezető lehet. A teljesség kedvéért megemlíthető – az Önök esetében nem valószínű – a heges kopaszság. A hajvesztett területen a fejbőr heges, a gyermeknek pedig korábban baktérium vagy gomba okozta helyi fejbőrgyulladása, esetleg sérülése volt. Ilyenkor a korábbi gyulladás vagy sérülés az adott területen a hajhagymák végleges pusztulását eredményezi. Sajátos formája a hajvesztésnek a foltos kopaszodás. Ekkor minden előzetes előzmény nélkül éles határú, kopasz folt jelenik meg a hajas fejbőrön. Jellemző, hogy a kopasz folt szélén lazán tapadó, rövid, könnyen kihúzható hajszálak vannak. Ennél az állapotnál a szervezet a saját hajhagymái ellen termel ellenanyagot, ami a pusztulásukat okozza. Ugyanakkor krónikus fertőzések a szervezetben, lelki zavarok szintén szerepet játszhatnak a betegség kialakulásában, ezért első körben, ún. góckutatás történik, és igyekeznek az esetlegesen háttérben meghúzódó krónikus gyulladást megszűntetni (pl. arcüreg-gyulladás, mandula-gyulladás, rossz fogak, húgyúti fertőzések, epe utak fertőzése, nőgyógyászati fertőzések), valamint fel kell tárni a már említett esetleges pszichés zavarokat, azok hátterét, és lehetőség szerint orvosolni kell azokat. Sajnos sok esetben a feltételezett góc megszűntetése vagy a feltételezett lelki probléma megoldása után is fennállhat a folyamat. Az ilyen gyermekek gondozását bőrgyógyásznak kell végezni, akár pszichológusi segítséget is igénybe véve. A fentiekre tekintettel azt tanácsolom, hogy a meglévő laboratóriumi vizsgálati leleteikkel keressenek fel egy gyermek bőrgyógyász szakorvost, akinek irányításával el tudják végeztetni a szükséges vizsgálatokat a pontos kóreredet meghatározásához, és aki segítheti Önöket helyi készítmények alkalmazásában. Üdvözlettel: dr. Székely Zsuzsanna Svábhegyi Gyógyintézet Budapest, III. Bokor u. 17.-21. Telefonszám: 06-20-500-2500


        Svábhegyi Gyógyintézet
        Gyermekgyógyászati partnerünk Itt kérdezhet

         Svábhegyi Gyógyintézet
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2012. március 18., 15:58; Megválaszolva: 2012. március 21., 12:44

      • Kérdések és válaszok a témakörben: