3éves kislány és a haj hullás

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Kislányomat november 11-én vittem orvoshoz a vizelete (bűzös) és a haj hullása miatt! Onnantól kezdve heti szinten vettek tőle vért mégse tudták, hogy mi baja lehet! A házi orvosunk ettől a naptól kezdve január15-ig 6féle antibiotikumot is felírt neki és, mint később kiderült túl adagolta a kislányomat! Az orvos végig cukorbetegségre gyanakodott...beküldött minket az I-es számú Gyermekklinikára ahol kiderült, hogy vérszegény és, hogy a háziorvos félre kezelte a 3éves lányomat.Elküldtek fül orr gégészetre és ott kiderült, hogy műteni kell az orr mandulája miatt! A vizeletével azóta nincsenek problémák! Illetve annyi, hogy nagyon erős színe van és van, hogy egy órában 2-szer is wc-znie kell! A haja hullása megállt januárban, de most megint újra elkezdett hullani még hozzá csomókban! Azóta kétszer is le kellett vágni annyira látható! Mostmár nem csak hátul hullott ki a haja, de már oldalt is elkezdett neki hullani! Nem tudom hova fordulhatnék, hogy kiderüljön végre, hogy mi lehet a pici lányomnak a baja! Nagyon aggódom!

Legfrissebb cikkek a témában

Svábhegyi Gyógyintézet válasza hajhullás témában

Tisztelt Kérdező!

Kislánya kórelőzményének rövid leírása alapján pár fontos kérdésre természetszerűen nem derül fény, ami a pontos helyzetértékelést lehetővé tenné. Ilyen pl. az, hogy a gyermek vérszegénységét kezelték-e és mennyi ideig, esetleg jelenleg is zajlik-e a kezelése? A gégész valószínűleg az orrmandula gócos szerepe miatt javasolt műtétet, de nem írja, hogy megtörtént-e már a műtét vagy tervezik? A vizelet gyakori ürítése melletti problémamentesség azt jelenti-e, hogy jelenleg már nincs bűzös vizelete a gyermeknek vagy azt is, hogy laboratóriumi eltérés nincs benne?

Ennek ellenére megpróbálok egy rövid összefoglalót adni Önnek, hogy milyen típusai vannak a gyermekkori hajhullásnak, ezek hátterében milyen okok állhatnak és milyen kezelési lehetőségek jönnek szóba. A gyermekek hajának növekedési üteme havonta kb. 1 cm. Átlagosan naponta mintegy 40-60 hajszál hullik ki, és kb. ugyanennyi képződik, vagyis ha ennél több hajszálat veszít a gyermek naponta, az kórosnak tekintendő. A hajnövekedésnek az előbb említett normális ritmusa megváltozhat különböző stressz helyzetekben (pl. lázas betegségnél, stressz maitt, műtét kapcsán) , és számos betegség (anyagcsere-betegségek – ilyen a vashiányos vérszegénység is - pajzsmirigy-betegség) , vagy egy súlyos alapbetegség orvosi kezelésének (röntgensugárzás, citosztatikumok) hatására.

A fenti betegségek kizárására vagy igazolására az általános belgyógyászati vizsgálaton túl laboratóriumi vizsgálatok szükségesek. A stressz-helyzet eshetőségét leginkább Ön, mint szülő tudja megítélni. Ebben az életkorban ilyen stressz-helyzetet jelenthet akár egy közösségbe kerülés is.

Amennyiben a fenti kórokok igazolódnak, akkor azok megoldását követően visszaáll a hajnövekedés normális üteme, addig is enyhe vérbőséget okozó hajszeszeket szoktak rendelni a bőrgyógyászok a gyermek számára.

Ismert dolog, hogy némely szőke hajú gyermek hajszála igen könnyen kihúzható, vékonyszálú, rövid. A pontos oka nem ismert, de az életkor előrehaladtával egyre kevésbé jellemző ez az úgynevezett laza haj szindróma. Ilyen esetben a felesleges mechanikai hatások kivédése fontos (óvatos fésülködés, kíméletes hajmosás) .

Nem ritka eset, hogy a gyermek saját hajának tekergetése révén fokozott mechanikai igénybevételnek teszi ki a haját és ez vezet körülírt hajvesztéshez. Az érintett területen különböző magasságú letört, illetve növekvő hajak látszanak. A kezességgel megegyező (jobb vagy bal) oldalon figyelhető meg. A kiváltó ok lehet itt is a stressz, szorongás, a haj manipulálása ugyanis feszültség-levezető lehet.

A teljesség kedvéért megemlíthető – az Önök esetében nem valószínű – a heges kopaszság. A hajvesztett területen a fejbőr heges, a gyermeknek pedig korábban baktérium vagy gomba okozta helyi fejbőrgyulladása, esetleg sérülése volt. Ilyenkor a korábbi gyulladás vagy sérülés az adott területen a hajhagymák végleges pusztulását eredményezi.

Sajátos formája a hajvesztésnek a foltos kopaszodás. Ekkor minden előzetes előzmény nélkül éles határú, kopasz folt jelenik meg a hajas fejbőrön. Jellemző, hogy a kopasz folt szélén lazán tapadó, rövid, könnyen kihúzható hajszálak vannak. Ennél az állapotnál a szervezet a saját hajhagymái ellen termel ellenanyagot, ami a pusztulásukat okozza. Ugyanakkor krónikus fertőzések a szervezetben, lelki zavarok szintén szerepet játszhatnak a betegség kialakulásában, ezért első körben, ún. góckutatás történik, és igyekeznek az esetlegesen háttérben meghúzódó krónikus gyulladást megszűntetni (pl. arcüreg-gyulladás, mandula-gyulladás, rossz fogak, húgyúti fertőzések, epe utak fertőzése, nőgyógyászati fertőzések) , valamint fel kell tárni a már említett esetleges pszichés zavarokat, azok hátterét, és lehetőség szerint orvosolni kell azokat. Sajnos sok esetben a feltételezett góc megszűntetése vagy a feltételezett lelki probléma megoldása után is fennállhat a folyamat. Az ilyen gyermekek gondozását bőrgyógyásznak kell végezni, akár pszichológusi segítséget is igénybe véve.

A fentiekre tekintettel azt tanácsolom, hogy a meglévő laboratóriumi vizsgálati leleteikkel keressenek fel egy gyermek bőrgyógyász szakorvost, akinek irányításával el tudják végeztetni a szükséges vizsgálatokat a pontos kóreredet meghatározásához, és aki segítheti Önöket helyi készítmények alkalmazásában.

Üdvözlettel: dr. Székely Zsuzsanna

Svábhegyi Gyógyintézet

Budapest, III. Bokor u. 17.-21.

Telefonszám: 06-20-500-2500

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2012. március 18., 15:58; Megválaszolva: 2012. március 21., 12:44
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Hajhullás baba korban
Üdvözlöm! Az én kérdésem az lenne, hogy kislányom 27 hónapos egy két hete vettem észre hogy hajmosás után pár száll haja kihullott, meg néha...
Nurofen szirup fogzásra
Tisztelt Doktornő! Kislányunk most 1 éves. Fogzásra fél éves korától használunk nurofen szirupot kisebb megszakításokkal, naponta egyszer este...
További vizsgálatok?
Kedves doktornő! A 13 éves kisfiunk laboreredményéről szeretném kérdezni. A laboreredményt mellékeltem. Az LDH 548 U/L (max. 480) és az ALP 520 U/L...
Csecsemő D vitamin adagolás
Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő! Figyelmetlenségből (bár a napi 1 csepp D vitamin adása szerepelt a születés utáni kórházi zárójelentésen, erről...
Rövid,visszatérő fejfájás 2.
Tisztelt Doktornő! A korábbi válaszát köszönöm, kislanyom visszatérő fejfajasat kovetoen sor kerult tobb vizsgalatra is, tobbek kozott neurologia...