• Magától is megtanulja?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Kislányom 8 hónapos volt, amikor a gyerekorvos javaslatára Dévény-féle gyógytornára kezdtük hordani, mert nem tudott mászni, felülni, nem kúszott. Ha felültettük, rövid ideig volt képes ülni, görbe háttal. A gyógytornász szerint csökkent izomtónusú. Már betöltötte a 9 hónapot, négy alkalommal voltunk tornán, én is tornáztatom itthon, de ennek ellenére jelentős javulást nem tapasztalunk. Már kúszik, de a lábát nem használja, csak a kezével húzza magát előre. Felülni sem tud még, de ha felültetjük, stabilan ül. Én úgy érzem, négy hét alatt ilyen kicsi fejlődés magától is bekövetkezett volna, gyógytorna nélkül. Bíztam ebben a módszerben, de egyre inkább úgy érzem, hogy felesleges és semmi értelme. Több szülő tapasztalatait olvastam, egy vagy két alkalom után más baba már mászni kezdett. (A kislányom 38. héten született császármetszéssel, Apgar 9/10.) Azt szeretném kérdezni, hordjuk-e még ezek után tornázni, vagy hagyjuk, hogy fejlődjön a saját ütemében? Esetleg más fajta torna vagy terápia elképzelhető? Köszönettel!

        Svábhegyi Gyógyintézet válasza a gyermek neurológia témában

        Kedves Szülő!

        Semmilyen terápia nem képes arra hogy négy alkalom után hathatósan megoldjon problémákat. A fő kérdés azonban az, hogy gyermekének valóban van-e hypotóniája (csökkent izomtónusa), és ha van, az alkati sajátosság, vagy van mögötte valami egyéb ok, ami ezt előidézi. Ehhez azonban mindenképpen tanácsos egy neurológiai vizsgálat! A vizsgálat eredményétől függően lehet csak korrekt választ adni a kérdéseire, miszerint folytassák vagy hagyják abba a fejlesztést.
        Arra kérdésére, hogy más módszer is hatásos lehet-e gyermeke fejlesztésére, a válaszom egyértelmű igen. Magyarországon manapság sokféle fejlesztés elérhető: Pető módszer, HRG, stb. Azzal kapcsolatban, hogy gyermeke számára melyik volna a legoptimálisabb, avagy egyikre sincs szükség, szintén a vizsgálat eredményétől függően lehet tanácsot adni.
        A mozgásfejlődést illetően, ha nincs semmilyen probléma, akkor az általános mozgásfejlődéstől való 2-3 hónapos eltérés elfogadható. A gyermekek ugyanis nem egyforma ütemben fejlődnek. A leírtak tükrében mindenképpen tanácsolom, hogy keressék fel rendelésünket, ahol megnyugtató választ tudunk adni a kérdéseire.

        Várjuk Önöket szeretettel!

        Szekszárdi Márta konduktor
        Rendelés: Svábhegyi Gyógyintézet
        III. Bokor u. 17.-21.
        06-20-500-2500
        konduktori tanácsadás: (Pethő-féle mozgásfejlesztés) hétfő 16-20 óra között


        Svábhegyi Gyógyintézet
        Gyermekgyógyászati partnerünk Itt kérdezhet

         Svábhegyi Gyógyintézet
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2012. március 13., 10:12; Megválaszolva: 2012. március 14., 21:34

      • Kérdések és válaszok a témakörben: