• Hasfájás oka

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Nő/Úr! 4 éves kislányom hasfájásának okai megfejtésében kérném a segítségét. Flóra kiegyensúlyozott életű, jó alvó, jó evő, életvidám, boldog kislány. Abszolút nem beteges. Kb 2 hónapja hasfájásra panaszkodik, amit kb 2 hete szájpenész szerű tünet is kísér. A hasfájás nem állandó, kb 20-30 percig tart a köldöke körüli területen. Sok esetben bármiféle külső segítség hatására, vagy tornáztatásra elmúlik. Széklete normális, csecsemőkorában sem volt soha hasfájós. Eddig még nem találtam meg a fájdalom okát (étel, ital, esetleges stressz). A szájpenészt a borax-os ecsetelővel kezeljük, 1-2 nap után elmúlik, majd újra előjön. A hasfájások óta Flórának vannak bágyadtabb napszakai, de sokszor percekkkel később ismét aktív és jele sincs fájdalomnak. Emelett némi étvágycsökkenés jelentkezett még nála. A doktor nénink szerint nem kell jelentőséget tulajdonítani neki: a gyerekeknek minden külső-belső sérelem a hasfájás formájában jön elő... Én mégis kezdek aggódni, mert szerintem ez nem normális. Májusban született kistesója, akit féltékenység nélkül, odaadó figyelemmel szeret és tanítgat. Szeptembertől jár óvodába, előtte másfél évig bölibe járt. A közösséget szereti, sérelem tudtommal ott sem érte. Kérem segítsen, mi lehet a dolog hátterében, illetve tényleg el kell fogadni ezt a helyzetet? Vagy érdemes végeznei egy alaposabb kivizsgálást? Válaszát előre is köszönöm. Dorottya

        Dr. Balogh Andrea válasza a hasfájás témában

        Kedves Dorottya! Az igazat megvallva én előbb mindig utána járok a dolgoknak és ha minden lelet rendben van akkor szoktam azt mondani a szülőnek, hogy szervi eltérés nincs és akkor gondolkozunk a dolog egyéb megoldásán, de én addig sose mondok véleményt. Önöknek is azt javaslom, hogy járjanak a dolog végére. Én ilyenkor mindig kérek egy részletes laborvizsgálatot: vérkép, gyulladásos paraméterek, máj-, vesefunkciós vizsgálat, vércukor, vizelet, aztán 3x-i széklettenyésztéses vizsgálat: baktériumra, vírusra, féregpete, protozoonra és gombára. Mindemellett egy hasi ultrahang is jó lenne. Szükség esetén én még gasztroenterológiai kivizsgálásra is továbbküldöm a beteget, hogy nincs e a háttérben egy kezdődő lisztérzékenység pl. Illetve persze fontos a háttérben esetlegesen megbúvó pszichés tényezők feltárása is ha van ilyen. Ami nekem nem tetszik azok közül amit leírt az nem a hasfájás hanem a gombás szájfertőzés ami visszatér, ez általában ebben a korban már nem szokott előfordulni, ez gyengébb immunrendszerre utal, éppen ezért is járnék a dolgok végére. Tisztelettel: Dr. Balogh Andrea gyermekorvos


        Kérdés: 2012. február 23., 16:18; Megválaszolva: 2012. február 26., 17:37

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Úr! Kisfiam 34. hétre született összetett szívfejlődési rendellenességgel, korához és méretéhez képest kis súllyal. Születésekor magas laktát értéket diagnosztizáltak. Mozgáselmaradás miatt MR vizsgálat történt 8...

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Allergiás?
        A panaszok ellen védelmet nyújthat az egysejtűek titkos fegyvere.
        Online konzultáció az OncoLogic-nál
        Tehet a hüvelygomba ellen
        A bórsav jótékony hatása hüvelygomba kezelésére már régóta ismert.