Balkezesség vs. szgépes egérkezelés

T. Doktor Úr/nő! Balkezes, négyéves unokám elkezdett érdeklődni a számítógépes logikai játékok iránt, amit - természetesen mértékkel, de - támogatandónak gondolok. Ámde a gyermek a jobboldalon lévő egeret a legnagyobb természetességgel kezdte kezelni. Kérdésem, ez megzavarhatja a gyereket valamilyen módon? Köszönöm válaszát, üdvözlettel:

Legfrissebb cikkek a témában

Szelényi Éva válasza gyermek témában

Kedves Nagyszülő!

Olykor a számítógéphez leülve nem találjuk az egeret a megszokott helyen, csak a túl oldalon (bal kéznél) , ilyenkor rájövünk, hogy egy-egy bal kezes rokonunk vagy munkatársunk ült előzőleg a gép előtt, vagyis a kialakult bal kezesek gyakran alakítják át az ő kezességüknek megfelelően a "munkaeszközüket".

A kezesség kialakulása valóban 3-4 éves korra tehető, azonban a kézdominancia csak 5-6 éves kor körül szilárdul meg (persze vannak, akiknél ez a fejlődés átnyúlik, 6-7 éves korra) .

Azt javaslom, figyelje meg unokájánál, hogy melyik kezével nyúl a (testközépvonalánál található) tárgyakért, melyikkel fogja többet a poharat, kilincset..stb. Hagyni, hogy szabadon változtasson, alakítson, ha szeretné. S ha úgy adódik, kínálják föl neki, az egér áthelyezését is, ahogy neki kényelmesebb. Valóban mindenképpen természetellenes, és ártó, ha "ráerőltetnénk" kézváltásra az egyes koncentrációt igénylő tevékenységeknél, mint például az írás, hímzés, varrás... de gondolnunk kell arra is, hogy bizonyos tevékenységeket (pl. a gépelés) mindkét kézzel, minden ujjal szabadon végezzük. A kulcs, véleményem szerint az, hogy folyamatosan megfigyeljük és felkínáljuk neki a változtatást, de elfogadjuk, hogy ő döntsön, ahogy neki a legkényelmesebb.

Én elfogadom az Ön elgondolását, de valóban fontos, hogy a számítógépes játékok - ha logikai játékok is - megfelelő mennyiségben és minőségben kapjanak helyet a többi mozgásos és életkori játékok, valamint a családdal töltött áldásos, közös tevékenységek mellett, így megfelelőbben fog fejlődni az unokája.

Minden jót kívánok, Szelényi Éva

 Szelényi Éva
Szelényi Éva gyógypedagógus, logopédus, tiflopedagógus, nemzetközi okleveles csecsemőmasszázs oktató, perinatális szaktanácsadó
Kérdés: 2011. november 20., 11:48; Megválaszolva: 2011. november 23., 19:24
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Kiságy, kutacs
Csomók lágyék hajlatban
Covid után influenza védőoltás
Bekakilás /tejallergia?
C vitamin gyereknek