• Balkezesség vs. szgépes egérkezelés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        T. Doktor Úr/nő! Balkezes, négyéves unokám elkezdett érdeklődni a számítógépes logikai játékok iránt, amit - természetesen mértékkel, de - támogatandónak gondolok. Ámde a gyermek a jobboldalon lévő egeret a legnagyobb természetességgel kezdte kezelni. Kérdésem, ez megzavarhatja a gyereket valamilyen módon? Köszönöm válaszát, üdvözlettel:

        WEBBeteg szakértő válasza a gyermek témában

        Kedves Nagyszülő! Olykor a számítógéphez leülve nem találjuk az egeret a megszokott helyen, csak a túl oldalon (bal kéznél), ilyenkor rájövünk, hogy egy-egy bal kezes rokonunk vagy munkatársunk ült előzőleg a gép előtt, vagyis a kialakult bal kezesek gyakran alakítják át az ő kezességüknek megfelelően a "munkaeszközüket". A kezesség kialakulása valóban 3-4 éves korra tehető, azonban a kézdominancia csak 5-6 éves kor körül szilárdul meg (persze vannak, akiknél ez a fejlődés átnyúlik, 6-7 éves korra). Azt javaslom, figyelje meg unokájánál, hogy melyik kezével nyúl a (testközépvonalánál található) tárgyakért, melyikkel fogja többet a poharat, kilincset..stb. Hagyni, hogy szabadon változtasson, alakítson, ha szeretné. S ha úgy adódik, kínálják föl neki, az egér áthelyezését is, ahogy neki kényelmesebb. Valóban mindenképpen természetellenes, és ártó, ha "ráerőltetnénk" kézváltásra az egyes koncentrációt igénylő tevékenységeknél, mint például az írás, hímzés, varrás... de gondolnunk kell arra is, hogy bizonyos tevékenységeket (pl. a gépelés) mindkét kézzel, minden ujjal szabadon végezzük. A kulcs, véleményem szerint az, hogy folyamatosan megfigyeljük és felkínáljuk neki a változtatást, de elfogadjuk, hogy ő döntsön, ahogy neki a legkényelmesebb. Én elfogadom az Ön elgondolását, de valóban fontos, hogy a számítógépes játékok - ha logikai játékok is - megfelelő mennyiségben és minőségben kapjanak helyet a többi mozgásos és életkori játékok, valamint a családdal töltött áldásos, közös tevékenységek mellett, így megfelelőbben fog fejlődni az unokája. Minden jót kívánok, Szelényi Éva


        WEBBeteg szerkesztőség
        Itt kérdezhet

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. november 20., 11:48; Megválaszolva: 2011. november 23., 19:24

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor! A kérdésem az 1 éves gyermekemet vonatkozik. 2 napja beteg ( hurutos köhögés, víz szerű orrfolyás, láztalan). Köptetőt és orr sprayt kaptunk. A probléma az , hogy semmit nem akar enni, a tápszert megeszi de 5 perc múlva...
        Jó napot.olyan kérdésem lenne hogy kisfiam kb 3 hos kora óta extra beteges.igazabol semmi komoly csak ilyen felső léguti ami köhögés és orrfolyassal jar.havi szinten mondhatjuk hogy beteges.voltunk kivizsgálás orrmandulaja alap megvan nagyobbodva,...
        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! A napokban voltunk csecsemő csipőszürésen és uh vizgálaton kisfiammal. A vizsgálat napján a babám 6 hét és 5 napos volt. Az orvos negativ leletet állított ki, de igen meglepődött az UH vizsgálaton, mert mindkét...
        Kedves Hölgyem/Uram! Kislányom 2 éves és 8 hónapos és nátha tünetei jelentkeztek nála. Alacsony láza volt, köhög, folyik az orra. Láza szombat este volt utóljára. Rhinathiolt, Nurofent és Vitacolan multivitamin keszítményt kapott ezekben a...