• Húgyúti fertőzés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő a kislányommal kapcsolatban szeretnék kérdezni,7éves és már töbször volt hugyuti fertőzése mely során e kolit találtak a vizeletében.Általában torokgyulladással szokott indulni mely késöbb rámegy a hugyutakra.Sajnos már többször voltunk ez miatt korházban is.Azt szeretném kérdezni hogy hogyan lehetne megakadályozni hogy a baktérium bejusson a hugyutakba?Esetleg ha nemlenne mandulája segitene e?Most még ovodás volt de szeptembertől iskolás lessz és aggodom hogy sokat fog hiányozni és nembeszélve róla hogy ilyenkor nagyon legyengül mert napokig nagyon lázas.Válaszát előre is köszönöm egy aggodó anyuka

        WEBBeteg szakértő válasza a húgyúti fertőzés témában

        Kedves Szülő!
         
        Nem írta le, hogy kislányának milyen jellegű húgyuti fertőzése volt (hólyaghurut, vesemedence gyulladás stb.), bár gondolom, hogy vesemedence gyulladása lehetett több ízben. A húgyuti fertőzések kétféleképpen alakulhatnak ki, úgynevezett felszálló és leszálló fertőzések útján. A felszálló fertőzések során a fertőző baktérium a kislánya esetén az E. coli a húgycsőnyílás felől jut fel, míg a leszálló fertőzések esetén a vér útján más szervekből jut el oda a kórokozó például egy mandulagyulladás után, során.

        Az E. coliról azt kell tudni, hogy a székletben normálisan jelen van, azonban ha az nagyobb mennyiségben bejut a húgyutakba, akkor gyulladást vált ki. A húgyutakba való bejutásra hajlamosít például a székrekedés, ha a kicsi hátulról előrefele törli ki a popsiját, bélférgesség stb. A mandulagyulladás után kialakuló vesegyulladás esetén főleg a Streptococcus nevű baktérium dominál, az E. coli nem, így a mandulakivétel szerepe ez esetben kérdéses, bár sokszor a tenyésztések során nem mindig kapjuk meg a várt eredményt, ezt a kislány kezelőorvosával lenne célszerű megbeszélni. Ami viszont fontos, hogy a visszatérő húgyuti fertőzések során minden esetben részletes kivizsgálás szükséges ugyanis a húgyuti rendszer fejlődési rendellenességei okozhatnak visszatérő fertőzéseket.

        Így ezek kivizsgálása hasi ultrahanggal, kontrasztanyagos vizsgálatokkal stb. szükséges. Mindazonáltal a húgyutak "immunrendszerét" erősítő győgyszert (Urovaxom) a háziorvosuk ki tud írni, illetve több gyógytea, illetve homeopathias készítmény is kapható, melyek sok esetben segítenek, beválnak.

        Tisztelettel: Dr. Balogh Andrea

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-05-28 15:07:34; Megválaszolva: 2011. július 29., 09:33

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés