Ártalmatlan szívzörej?

Tisztelt Doktor Nő/Úr!

A 3 és fél éves kislányomnál egy rutin orvosi vizsgálaton észrevették, hogy szívzöreje van! 2 hónapja váltottunk gyermekorvost, és az új doktornénink vette észre a bajt. Ő azt mondta, hogy ez valószínűleg veleszületett probléma! A kérdésem az lenne, hogy akkor a korházban miért nem vették észre a születésénél, illetve a régi gyermekorvosunk akihez a gyereket hordtuk több, mint 3 évig miért nem tájékoztatott minket erről? Március 4.-én megyünk a gyermek kardiológiára EKG-ra és ultrahangra. Kérdés: milyen életminőséget lehet élni ezzel a betegséggel? Kell-e különös módon vigyázni a mozgással, játékkal? Kell-e huzamosabb ideig gyógyszert szednie, egyáltalán mire keell odafigyelnünk?

Válaszát előre is köszönöm: Kissné Olgi

WEBBeteg Szakértő válasza szívzörej témában

Tisztelt Kérdező! Az emberek egy jelentős részének van szívzöreje. Ezeknek igen nagy része ártalmatlan, abból adódik, hogy fejlődik a gyermek szervezete. Van aki vérszegény, van akinek magasabb a vérnyomása ezek mind okozhatnak szívzörejt és ezek mellett még számos dolog. Azt, hogy korábbi gyermekorvosa ill. a kórházi orvos miért nem tájékoztatta azt tőlük kell megkérdeznie. Lehet, hogy ez a zöreje a kicsinek nem is volt meg születésekor, a szívzörejek nagy része később jelentkezik. Másik pedig lehet, hogy előző orvosuknak volt már annyi tapasztalata, hogy tudta, hogy ez egy ártalmatlan szívzörej és nem akarta Önöket idegesíteni. Nos az, hogy mi várható, arról viszont úgy gondolom, hogy a jelenlegi orvosuknak kellett volna tájékoztatni Önöket. Hallgatózással nem mindig lehet eldönteni, hogy egy szívzörej hátterében mi állhat ezért kérünk további vizsgálatokat néha viszont nagyon nagy a zörej, akkor talán tudunk adni valami tájékoztatást, de biztosat csak az EKG, szív ultrahangos vizsgálat után. Én azt mondom, hogy hívja fel háziorvosukat, hiszen nem jó, hogy Önök ennyire izgulnak. Nagyon sok szívzörej teljesen ártalmatlan, semmi kezelést nem igényel. Bővebb tájékoztatást úgy, hogy én nem hallottam a kislánya szívzörejét nem tudok nyújtani, de valószínűleg én is csak a kardiológiai vizsgálat után tudnék. Tisztelettel: Dr. Balogh Andrea gyermekorvos

Megválaszolva: 2011. szeptember 06.

Kérdések és válaszok: Genetikai és anyagcsere-betegségek

Szívzörej
Tisztelt Dr. Nő! Voltam a háziorvosomnál, aki hallott egy kis szívzörejt. Azt tudni kell, hogy a vizsgálat előtt nagyon ideges lettem, mivel kiderült, hogy...
Magas vérnyomás miatt szívzörej?
Kedves Dr. Molnár Dóra! Alkalmassági vizsgálaton voltam háziorvosnál. A vizsgálat előtt egy külső tényező miatt nagyon felidegesítettek, ráadásul már zavarba...
Szivzörej
Tiszteletem. 1͵5 honapja szivdobogas erzesel voltam orvosnal.. sokat dolgotam keveset aludtam akkor antibiotikumot is szedtem. Majd kardiologiara kuldtek ki...
Veszelyes a szivzorej kisbabanal?
Kedves doktorur/no! Azt szeretnem megkerdezni, hogy a 2 hetes kisbabamnak hallottak a szivenel valami zorejt! 1 honapos koraban kell visszavigyuk, hogy...
Szívzörej?
Tisztelt Doktor Úr/Hölgy! Minden évben min. 2x a munkahelyem miatt részt veszek rutin orvosi vizsgálatokon. Makk egészséges vagyok, de a legutóbbi...
Szívzörej esetén kell kontroll?
Az üzemorvos épphogy hallható szívzörejről tájékoztatott, mondta azt is, hogy minden rendeben van. A kérdésem az lenne, hogy kell e most valami kontroll. 3...