• Fitymaszkület

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor Nő/Úr,
         
        A tanácsát szeretném kérni kisfiammal kapcsolatban.
        Januárban lett 3 éves és fitymaszűkülete van.
        Amikor még csecsemő volt, akkor hátra lehetett húzni neki a fitymáját, a gyerekorvos doktornő 2-3 alkalommal hátrahúzta neki, "kitisztitotta" kb egyéves kora körül volt az utolsó ilyen alkalom, és akkor talán kicsit berepedhetett neki mert akkor este az erek kicsit látszottak a fityma végén, de másnapra nem látszott már. ( utólag gondolva ezeket talán nem kellett volna neki )
         
        Mi itthon nem huzogattuk neki, amikor próbáltuk 1,5 éves kora után, akkor nem lehetett már hátrahúzni. 2 éves kora előtt voltunk a Budapesten a Madarász kórházban a sebészeten, az ambuláns jelentésen az áll, hogy "Fityma fiziológiásan letapadt" Dg.: Phimosis
         
        Most kb 2-3 mm-nyi nyílás van ha hátrahúzzuk neki, de nem merjük feszegetni. Készülünk vissza a kontrollra, már szobatiszta.
         
        Kérdésem:
        - érdemes-e várni még vele, javulásban bízva ( nyáron még ennyire sem nyílt ki neki )
        - pisilni tud szépen sugárban azt nem zavarja
        - mire számíthatunk, ezt lehet-e kenőccsel ( érdemes-e nem ártunk-e vele ) megoldani
        - orvos által óvatosan ez lefejthető-e, vagy csak csak műtéttel
        - olvastam más anyukák tapasztalataként, hogy Hydrofiles fürdetőkrémmel bedörzsölve és óvatosan huzogatva 2-3 hét kitartó munkájával eredmény érhető el, erre vonatkozóan van-e tapasztalata?
         
        A gyerekorvosunkkal ( új van ) beszéltünk erről, mindenképpen megyünk vissza kontrolra, de korábbi más rossz élménye miatt retteg és ordít minden orvos láttán. A gyerekorvossal most barátkoznak újra és nem szeretném ezt a folyamatot megzavarni. De ha egy-két hónap itt most számít akkor természetesen nem várok vele.

        WEBBeteg szakértő válasza a fitymaszűkület témában

        Kedves Anyuka!

        A 3 éven aluli gyermekek nagy részének a fitymája ilyen vagy részben ilyen letapadt állapotban van. Ez nem kóros. A baj akkor kezdődik, ha túl nagy mennyiségben felgyülemlő smegma befertőződik, fitymagyulladás, balanitis alakul ki. A gyulladt fityma hegesedhet és igazi fimózis, fitymaszűkület alakulhat ki.Ha a letapadás nem oldódik a tisztálkodás nehéz. A letapadást ilyen esetekben oldani célszerű. A túl korán végzett, erőltetetett fityma hátrahúzás a fityma belső lemezén sérülést, berepedezést okozhat, ami hegesedéshez vezetve fimózisban, igazi fitymaszűkületben végződhet.

        A cikk folytatását itt tekintheti meg:

        http://www.gyermeksebesz.hu/fityma_letapadas.php

        Amennyiben további kérdése lenne, szívesen állunk rendelkezésére.

        Dr. Jóna Angelika


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-02-03 11:02:05; Megválaszolva: 2011. augusztus 30., 20:01

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés