Fitymaszkület

Kedves Doktor Nő/Úr,
 
A tanácsát szeretném kérni kisfiammal kapcsolatban.
Januárban lett 3 éves és fitymaszűkülete van.
Amikor még csecsemő volt, akkor hátra lehetett húzni neki a fitymáját, a gyerekorvos doktornő 2-3 alkalommal hátrahúzta neki, "kitisztitotta" kb egyéves kora körül volt az utolsó ilyen alkalom, és akkor talán kicsit berepedhetett neki mert akkor este az erek kicsit látszottak a fityma végén, de másnapra nem látszott már. (utólag gondolva ezeket talán nem kellett volna neki)
 
Mi itthon nem huzogattuk neki, amikor próbáltuk 1, 5 éves kora után, akkor nem lehetett már hátrahúzni. 2 éves kora előtt voltunk a Budapesten a Madarász kórházban a sebészeten, az ambuláns jelentésen az áll, hogy "Fityma fiziológiásan letapadt" Dg.: Phimosis
 
Most kb 2-3 mm-nyi nyílás van ha hátrahúzzuk neki, de nem merjük feszegetni. Készülünk vissza a kontrollra, már szobatiszta.
 
Kérdésem:
- érdemes-e várni még vele, javulásban bízva (nyáron még ennyire sem nyílt ki neki)
- pisilni tud szépen sugárban azt nem zavarja
- mire számíthatunk, ezt lehet-e kenőccsel (érdemes-e nem ártunk-e vele) megoldani
- orvos által óvatosan ez lefejthető-e, vagy csak csak műtéttel
- olvastam más anyukák tapasztalataként, hogy Hydrofiles fürdetőkrémmel bedörzsölve és óvatosan huzogatva 2-3 hét kitartó munkájával eredmény érhető el, erre vonatkozóan van-e tapasztalata?
 
A gyerekorvosunkkal (új van) beszéltünk erről, mindenképpen megyünk vissza kontrolra, de korábbi más rossz élménye miatt retteg és ordít minden orvos láttán. A gyerekorvossal most barátkoznak újra és nem szeretném ezt a folyamatot megzavarni. De ha egy-két hónap itt most számít akkor természetesen nem várok vele.

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza fitymaszűkület témában

Kedves Anyuka!

A 3 éven aluli gyermekek nagy részének a fitymája ilyen vagy részben ilyen letapadt állapotban van. Ez nem kóros. A baj akkor kezdődik, ha túl nagy mennyiségben felgyülemlő smegma befertőződik, fitymagyulladás, balanitis alakul ki. A gyulladt fityma hegesedhet és igazi fimózis, fitymaszűkület alakulhat ki.Ha a letapadás nem oldódik a tisztálkodás nehéz. A letapadást ilyen esetekben oldani célszerű. A túl korán végzett, erőltetetett fityma hátrahúzás a fityma belső lemezén sérülést, berepedezést okozhat, ami hegesedéshez vezetve fimózisban, igazi fitymaszűkületben végződhet.

A cikk folytatását itt tekintheti meg:

http: //www.gyermeksebesz.hu/fityma_letapadas.php

Amennyiben további kérdése lenne, szívesen állunk rendelkezésére.

Dr. Jóna Angelika

Kérdés: 2009. február 03., 11:02; Megválaszolva: 2011. augusztus 30., 20:01
Kérdések és válaszok: Genetikai és anyagcsere-betegségek
Fitymaszükület
Tisztelt Dr.Nő/Úr! 3 éves a kisfiam és volt egy orvosi vizsgálata és ott még rendben volt de most már én nem tudom neki hátrahúzni! Mit tehetnék?...
Fitymaszűkület
TiszteltDr. NŐ/ÚR! KIsfiammal most voltam 6 éves státuszvizsg -on, ahol a gyerekorvos fitymaszűkületett vett észre. Azt mondta, nem súlyos. Adott...
Másfél éves kisfiam kukibaja
Kedves Doki! Kisfiam másfél éves és kb 1 éve minden fürdésnél húzgálom a kukiját háziorvosunk utasítása szerint. Most, a másfél éves...
Degeneratív betegség
Laktóz intolerancia adókedvezmény