Tehéntej

Tisztelt webdoktor! Én allergiás asztmás vagyok, továbbá laktózérzékeny, a férjem fémallergiás. Van egy  19 hónapos fiunk, aki hajlamos az atópiás dermatitiszre. A védőnőnk már a kezdetektől lebeszélt minket a tehéntej adásáról, szerinte nagy az allergizálódás kockázata, sőt szerinte kutatások szerint 3, illetve 5 éves kor alatt egyáltalán nem is szabadna tehéntejet adni gyerekeknek.  Egyéb tejterméket pl. joghurt fogyaszt a gyermek, kizárólag tehéntejet nem. 9 hónapos korában apadt el az anyajegyem azóta a reggeli mellé és lefekvéskor a védőnő tanácsára Hipp3 tápszert kap a kicsi. A bőrgyógyászt is megkérdeztem véleménye az alábbi volt: „A Hipp3 eleve tejalapú, így a baba immunitását elhangolja. Jobb lenne tej és szójamentes.” Nemrég dietetikusnál jártam a laktóz diétám miatt, akinek meséltem arról, hogy gyermekünk még sohasem kapott tehéntejet. Mélységesen felháborodott, szerinte rosszul tápláljuk a kicsit, szerinte 3, 6%-os tehéntejet kellene rendszeresen adni a babának, vagy szerinte még jobb lenne, ha kifejezetten házitejjel próbálkoznánk. A házi gyerekorvosunk nem foglalt állást. Az egymásnak ellenmondó vélemények teljesen összezavartak minket, mert mi csak a lehető legjobbat szeretnénk gyermekünk számára. Ön szerint is abba kéne hagynunk a tápszert és kapjon tehéntejet?

WEBBeteg szakértő válasza tehéntej témában

Tisztelt Kérdező!

Valóban indokolt mindkét a tehéntejet 2 éves kor után bevezetni, ha mindkét szülőnek van allergiás anamnézise. De mivel gyermekük már 9 hónapos kora óta Hipp 3 (tehéntej alapú) tápszert kap, így a tehéntej fehérjéjével már találkozott. Ha erre nem volt allergiás reakciója, akkor a továbbiakban nyugodtan fogyaszthat tehéntejet is. A házi tej az ismeretlen hőkezelési és fertőtlenítési eljárások miatt nem túl biztonságos. Ezért akár az 1, 5 %, 2.8%, 3.6%-os üzletben kapható tej is adható.Gasztroenterológiai szakrendelésen provokációs teszt elvégzésére, illetve allergológiai szakrendelésen immunszerológiai (IgE) vizsgálatra is van lehetőség, ha a szülő nagyon fél a tehéntej bevezetésétől.

Tisztelettel: Dr. Földes Krisztina gyermekgyógyász-pulmonológus

Kérdés: 2009. január 13., 13:44; Megválaszolva: 2011. augusztus 24., 14:59
Kérdések és válaszok: Genetikai és anyagcsere-betegségek
Degeneratív betegség
Laktóz intolerancia adókedvezmény
Rokoni házasság
Tiszteletem! Az lenne a kérdésem hogy a testvérem gyerekével többet érzünk egymás iránt. De a testvérem csak féltestvérem csak az édes anyánk...
triglicerid szintem 12. 4 lett. hova...
Teherbeesés?