• Pneumococcus elleni oltás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktornő!

         

        Kisfiam dec.22-én volt kettő éves. November 6-án kapta a pneumococcus elleni első oltást. Most járna neki a 2.oltá, de náthás volt és még napi 1-2 alkalommal hurutosan köhög, így a doktornőnk azt mondta ne vigyem most még oltásra. A kérdésem az lenne, nem probléma, ha több, mint két hónap fog eltelni az előző oltás óta. A testvér ovis, így sokat betegek, elképzelhető, hogy mikor 1-2 hét múlva vinném az oltásra ismét beteg lesz, így ismét tolódik az oltás. Nem futhatunk ki az időből, nem lehet probléma ebből? Mennyi idő telhet el a két oltás között, hogy abból ne legyen gond? Illetve, ha lehet gond, az mivel járhat?

        Válaszát előre is köszönöm szépen!

         

        Csilla

        WEBBeteg szakértő válasza a védőoltás témában

        Tisztelt Kérdező!


        Nem lesz gond. A megfelelő védettség kialakításához próbálunk biztosra menni, amikor ismétléseket adunk. 2 éves életkor felett adva az oltást csak egy adag szükséges, ismétlés nélkül. Ha tehát bő 6 héttel később adták volna az elsőt, második adagra egyáltalán nem lett volna szükség. 2 éves kor alatt az ismétlés a biztonság kedvéért kell, éretlenebb az immunrendszer, erősebb inger kell.

        Nagy valószínűséggel már az egy adag is megfelelő védettséget hoz egy majdnem 2 éves gyermeknél. Ezért néhány hetes késés az ismétléssel nem okozhat problémát, lényeg, hogy megtörténjen. Az egyetlen lehetséges probléma az lehet, ha nem 100%-os a védettség és éppen ilyen baktériumtól kap súlyos fertőzést, azonban ennek a kockázata minimális és nagyon sok minden befolyásolja. Talán az lehet a legmegnyugtatóbb körülmény, hogy hazánkban ma már nagyon sokan igénybe veszik az oltást és emiatt a fő "beszerzési" helyükről, a gyermekközösségekből ezek a veszélyes típusok lassan kiszorulnak. Másrészt éber szülői és orvosi hozzáállással a pneumococcus betegségek irányába, megelőzhető, hogy a súlyos betegségig eljusson a gyermek.

        Tisztelettel:

         

         Dr. Gócs Viktor  infektológus, gyermekgyógyász háziorvos


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-01-11 19:13:35; Megválaszolva: 2011. augusztus 24., 09:55

      • Kérdések és válaszok a témakörben: