Pneumococcus elleni oltás

Tisztelt doktornő!

 

Kisfiam, dec. 22-én volt kettő éves. November 6-án kapta a pneumococcus elleni első oltást. Most járna neki a 2.oltá, de náthás volt és még napi 1-2 alkalommal hurutosan köhög, így a doktornőnk azt mondta ne vigyem most még oltásra. A kérdésem az lenne, nem probléma, ha több, mint két hónap fog eltelni az előző oltás óta. A testvér ovis, így sokat betegek, elképzelhető, hogy mikor 1-2 hét múlva vinném az oltásra ismét beteg lesz, így ismét tolódik az oltás. Nem futhatunk ki az időből, nem lehet probléma ebből?, Mennyi idő telhet el a két oltás között, hogy abból ne legyen gond? Illetve, ha lehet gond, az mivel járhat?

Válaszát előre is köszönöm szépen!

 

Csilla

WEBBeteg Szakértő válasza védőoltás témában

Tisztelt Kérdező! Nem lesz gond. A megfelelő védettség kialakításához próbálunk biztosra menni, amikor ismétléseket adunk. 2 éves életkor felett adva az oltást csak egy adag szükséges, ismétlés nélkül. Ha tehát bő 6 héttel később adták volna az elsőt, második adagra egyáltalán nem lett volna szükség. 2 éves kor alatt az ismétlés a biztonság kedvéért kell, éretlenebb az immunrendszer, erősebb inger kell. Nagy valószínűséggel már az egy adag is megfelelő védettséget hoz egy majdnem 2 éves gyermeknél. Ezért néhány hetes késés az ismétléssel nem okozhat problémát, lényeg, hogy megtörténjen. Az egyetlen lehetséges probléma az lehet, ha nem 100%-os a védettség és éppen ilyen baktériumtól kap súlyos fertőzést, azonban ennek a kockázata minimális és nagyon sok minden befolyásolja. Talán az lehet a legmegnyugtatóbb körülmény, hogy hazánkban ma már nagyon sokan igénybe veszik az oltást és emiatt a fő "beszerzési" helyükről, a gyermekközösségekből ezek a veszélyes típusok lassan kiszorulnak. Másrészt éber szülői és orvosi hozzáállással a pneumococcus betegségek irányába, megelőzhető, hogy a súlyos betegségig eljusson a gyermek. Tisztelettel: Dr. Gócs Viktor infektológus, gyermekgyógyász háziorvos

Megválaszolva: 2011. augusztus 24.

Kérdések és válaszok: Genetikai és anyagcsere-betegségek

AstraZeneca oltás ellejavallat
Tisztelt Doktor Úr! COVID AstreZeneca oltással kapcsolatosan lenne kérdésem. Vasárnap kapom. Sose volt véralvadási porblémám, semmi hasonló. Gyakran sörözés...
Szputnyik vakcinával oltakozás
Tisztelt Doktor Úr! Több, mint két éve kétszer volt gasztointesztinális vérzés -egyszer gyomorvérzés Flctor portól, egyszer nyombélben Meloxantól. Évek óta...
Bemerjem vállalni az oltást?
Tisztelt Főorvos Úr! 6 eve diagnosztizalt colitis ulcerosam van. Jelenleg tunetmentes vagyok. Haziorvosom AstraZeneca oltast tudott nekem felajanlani. Mi a...
Szteroid injekció után covid oltás...
Üdvözlöm! Március 11.-én fájdalmas porckorong sérvre kaptam szteroid injekciót. Már várom a napokban a covid oltást. Remélem nem kizáró ok. Ha igen, menyi...
Mi lehetett ez a tünet?
Tisztelt Doktor úr! A covid oltás kapcsán jutott eszembe egy probléma. Annak idején megkaptam az H1N1 oltást is, majd kb. fél, háromnegyed órával az oltás...
Hepatitis védőoltás szövődményei
Tisztelt Doktor úr! Márciusban hepatitis A és B elleni oltásban, áprilisban hepatitis B oltásban részesültem. Az utolsó sorozat (hepatitis A és B) beadása egy...