Down szindróma

Tisztelt Dr.Úr v.Dr.Nő! 32évesen teljesen normális terhességből a 38.hétre Down-Szindrómás kisfiam született.Többen kérdezték már, hogy "mozaikos? "-e, amire nem tudtunk mit mondani, az orvosi papÍrjain semmi utalást nem találtunk erre vonatkozóan, csupán annyit, hogy 21 triszómás. Azt mondják, a mozaikos Down-osok jobban képezhetőek.ÁllÍtólag az én kisfiam nagyon enyhe Down-os.Egyébként egész pici korától nagyon figyelmes, mozgékony, aktÍv.Rengeteg energiát, időt fordÍtunk a képzésére, fejlesztésére.Pl: Dévény módszer, speciális bölcsi, torna szinte minden formája, logopédus, alternatÍv módszerek, és persze végtelen szeretetünk segÍti őt, hogy később megállja helyét a társadalomban.Szeretnénk a lehető legtöbbet megtudni, és megtenni a betegségével kapcsolatban.Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel!

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza Down szindróma témában

Tisztelt Kérdező!

Az, hogy valaki "mozaikos" az azt jelenti, hogy nem minden sejtjében 3 pár 21-es kromoszóma van jelen, van amelyikben 2 pár, azaz a sejt működése normális. Ezért van az, hogy az ilyen gyerekek enyhe tüneteket mutatnak. Azt, hogy kisfia mozaikos e a genetikai tanácsadóban kérdezhetik meg, ahol levették tőle a vért kromoszómavizsgálatra.

Tisztelettel:

Dr. Balogh Andrea gyermekgyógyász

Kérdés: 2008. november 29., 16:25; Megválaszolva: 2011. augusztus 17., 15:01
Kérdések és válaszok: Genetikai és anyagcsere-betegségek
Degeneratív betegség
Laktóz intolerancia adókedvezmény
triglicerid szintem 12. 4 lett. hova...
Teherbeesés?
Apaság ellenőrzés