• Egyéves baba és D vitamin

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Egy éves kisfiamnak D vitamint kell még kapnia? Nem szopik már egy hónapja, helyette reggel, este tápszert kap, amiben (abban az összesen 450 ml-ben amit elfogyaszt) 4 mikrogramm D vitamin van. Ez megfelel annak a 400 NE-nek, ami a cseppben található? Kell adnom így a cseppet, vagy így már túladagolás lesz a vége? A másik kérdésem inkább fejlődéssel kapcsolatos, hogy az baj e hogy még mindig csak úgy ismerkedik a tárgyakkal, hogy a szájába veszi, megrágja és kész, nem foglalkozik velük tovább? Az 1 éves kor játékai (forma beillesztés, kockák, ki be pakolás stb.) egyáltalán nem érdeklik. De amúgy 8 hónapos kora óta rendkívül ügyesen mászik, ül, feláll, menni nem megy, de ez úgy gondolom még nem baj. Köszönöm válaszát előre is! Noémi

        WEBBeteg szakértő válasza a D-vitamin témában

        Kedves Noémi!

        1 éves kortól 3 éves korig az ősztől tavaszig tartó időszakban kell pótolni a D vitamint azaz kb. októbertől április végéig a kevesebb napsugárzás miatt. A 4 mikrogramm D vitamin 160 NE-nek felel meg, tehát ez nem túl sok, így ha emellett kapja a D vitamint tovább 1 cseppjével nem árt neki.

        Amit a fejlődéséről ír, érdemes 2-3 hónapot várni, abba még belefér, hogy nem jár, nem olyan érdeklődő a korosztálya játékai iránt, de ha kb. 15 hónaposan sem indul meg a fejlődése, akkor jelezze ezt gyermekorvosuknak (15 hónaposan úgyis van a kötelező oltás időpontja és akkor meg tudja említeni). Babák között gyakori a 2-3 hónapos különbség  a fejlődésben.

        Tisztelettel: 

        Dr. Balogh Andrea gyermekgyógyász


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-11-01 21:44:10; Megválaszolva: 2011. június 21., 16:32

      • Kérdések és válaszok a témakörben: