• A kisfiamnak van-e szívproblémája?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktorok!A hat éves kisfiammal kapcsolatban kérdezném önöktől a következőt:Gyermekem három éves volt, amikor egyik éjjel észrevettem,hogy szabálytalanul ver a szíve.A gyermekorvos elküldte EKG-ra,de ott azt mondták,hogy nincs semmi baja,lehet,hogy csak rosszat álmodott.Utána megnyugodtunk,de még mindig lehet hallani a furcsa szívverést.Lehet,hogy én aggódok nagyon,vagy jó lenne kérni az alaposabb kivizsgálását(például szívultrahanggal)?Azért gondolom hogy jó lenne,mert nekem is csak az ultrahanggal vették észre,hogy van egy kis szívproblémám.Kérem írják le mit tanácsolnak.Előre is köszönöm:egy aggódó szülő.

        WEBBeteg szakértő válasza a szívzörej témában

        Tisztelt Kérdező!

        A szabálytalan szívritmus többféle ok miatt fordulhat elő. Valóban lehet, hogy a gyermek rosszat álmodott, az is lehet, hogy egyszerű légzési arritmiája volt a kicsinek, ez azt jelenti, hogy belégzés illetve kilégzés alatt nem azonos ütemben ver a szív és  ez teljesen normális jelenség. A szabálytalan szívritmust EKG vizsgálattal illetve úgynevezett Holter monitorizálással szokták kivizsgálni, ez utóbbi 24 órás EKG vizsgálatot jelent. Szívultrahanggal szervi eltéréseket lehet megállapítani, szívritmus zavart nem.

        És természetesen a legfontosabb, hogy a kicsi ha jól fejlődik, panaszmentes, a háziorvos nem hallott szívzörejt, nem talált szervi eltérést, akkor nagyobb aggodalomra nincs ok. Ahogy leírta Önnél is kisebb probléma van, gondolom kezelést nem tesz szükségessé. Akkor lehetne jobban aggódni, ha súlyos szívbetegség fordulna elő a családban. De ha aggódik, az a biztos ha kér egy beutalót a háziorvosuktól a gyerekkardiológiára és akkor teljes bizonyossággal megnyugodhatnak.

        Tisztelettel: 

         Dr. Balogh Andrea   gyermekgyógyász


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-10-04 22:23:17; Megválaszolva: 2011. augusztus 09., 12:05

      • Kérdések és válaszok a témakörben: