Mi lehet a betegségem?

Tegnap voltam vérvételen és a következöket nézték meg nálam: HGB 88g/l; HCT 0.30%; MCV 69fL;MCH 20.1 pg; MCHC 289.0 g/l; VVT süllyedés 14mm/h; Se.Vas 2.5 umol/l; Ferritin 7ug/l; Cholsterin 5.9 mmol/l; CN.[karb.nitr.] 2.5 mmol/l; és még csak 14 éves vagyok!

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza vérkép témában

Kedves Kérdező!

A vérvételed alapján kifejezett vashiányos vérszegénységed van, javaslom, hogy háziorvosodat keresd fel és irass fel magadnak vaskészítményt amit fólsavval szedj (ez utóbbi segíti elő a vas felszívódását, már kapható olyan készítmény is, melyben a vas és fólsav együtt van benne) .

A süllyedésed minimálisan magasabb, azt feltehetőleg egy kis enyhe vírusfertőzés okozza, a choleszterin szinted viszont magasabb. Ez lehet azért, mert esetleg a vérvétel előtti napon zsírosabban étkeztél, vagy azért is lehet mert általában kicsit zsírosabb ételeket fogyasztasz. Ez utóbbi esetben érdemes diétáznod kicsit, zsírszegényebben étkezned. Létezik olyan eset, amikor családban öröklődik a magasabb koleszterin szint, ilyenkor is a zsírszegény diéta javasolt fólsav szedése mellett.

A vas készítmény szedésére 2 hónapot szoktunk javasolni utána kontroll vérvétel következik, hogy megnézzük javult e a vérképed illetve, hogy a vasterápiát folytatni kell e. Nyilván ha lényegesen nem javult a vérképed, akkor további ellenőrző vizsgálatok kellenek. Ekkor érdemes esetleg a koleszterin szintedet is újból leellenőrizni.

Emellett még javaslom, hogy kicsit több májat, marhahúst, fekete ribizlit, szedret azaz vastartalmú dolgokat egyél, azok is növelik a vasszintedet. Ha ezeket nem szereted, akkor gyógyszertárban kapható olyan szirup (Krauterblut) , mely kiválóan pótolja ezeket. Nem írod, hogy lány vagy fiú vagy- e, lányoknál erősebb menstruáció is okozhat vérszegénységet.

Tisztelettel:

Dr. Balogh Andrea gyermekgyógyász

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2008. október 04., 18:14; Megválaszolva: 2011. augusztus 09., 09:51
Kérdések és válaszok: Genetikai és anyagcsere-betegségek
Degeneratív betegség
Tiszteletem! Volna egy kérdésem illetve kifejteném a történetem. 5 éves házas vagyok a férjemmel van két szép egészséges fiúnk egy 34 és egy 6...
Laktóz intolerancia adókedvezmény
Tisztelt Doktor úr! Zsákai Dezső vagyok. Laktóz intolerancia vizsgálatom volt 2019 Novemberében, és pozitív lett. Ezt a vizsgálatot, már régebben...
triglicerid szintem 12. 4 lett. hova...
Magas lett a triglicerid szintem 12.4 de oktoberben 6volt mar....mit tudok tenni hogy csokkenjen es mennyire magas ez a szint? gyogyszeres kezelestol mentesen...
Teherbeesés?
Tisztelt Doktor Úr! Az a helyzet, hogy ma miután orálisan kielégítettem a párom, 4-5 óra után óvszer nélkül szeretkeztünk, úgy, hogy nemiszerve...
Apaság ellenőrzés
Tisztelt Drnő én arra szeretnék választ kapni, hogy 0RH+-os vércsoportal lehetek e két A+ szülő gyermeke! köszönöm