tejcukor érzékeny

Azt szeretném tudni hogy születendő gyermekem örökölheti-e a tejcukor allergiát? Mivel lehet megelőzni? Mik a tünetek egy újszülöttnél? Válaszát előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza laktóz intolerancia témában

Tisztelt Kérdező!

A tejcukor érzékenység vagy más néven laktóz intoleranciának több változata van. Van elsődleges és másodlagos. Az elsődleges forma örökletes, míg a másodlagos forma szerzett. Ez utóbbi fordul elő például egy vírusos hasmenés kapcsán amikor tej ivása után hasmenésünk alakul ki ugyanis a vékonybél nyálkahártya sérül és vele együtt a tejcukrot bontó enzimek is sérülnek. Szóval a tejcukor érzékenység örökölhető, bár sokkal gyakoribb a szerzett forma.

Az öröklődés ellen megelőzési módszer nem ismert. Kezelése viszont egyszerű. Ma már létezik olyan készítmény, mely a laktóz azaz a tejcukor bontását végzi, egész egyszerűen ha tejcukor tartalmú dolgot fogyaszt a gyermek például tejet iszik, akkor egy vagy több ilyen kis tablettát el kell rágnia attól függően, hogy mennyi tejet iszik. A tünetei a tejcukor intoleranciának híg vizes hasmenés, hasi fájdalom, haspuffadás.

Tisztelettel:

Dr. Balogh Andrea gyermekgyógyász

Kérdés: 2008. szeptember 20., 23:15; Megválaszolva: 2011. augusztus 08., 10:06
Kérdések és válaszok: Genetikai és anyagcsere-betegségek
Degeneratív betegség
Laktóz intolerancia adókedvezmény
triglicerid szintem 12. 4 lett. hova...
Teherbeesés?
Apaság ellenörzés