Véres székelés gyerekkorban

Tisztelt Doktornő/Doktor úr! 12 éves fiam kemény széklete kisebb vérzést okozott, a széklet felülete és a WC lett némileg véres, ill. a WC papír. Merem remélni, hogy csak hámsérülés, de mégis aggaszt. Mindketten - férjem és én is, sőt az édesapám súlyosabb gyomor- és bélrendszeri problémákkal - küszködünk időnként az aranyérrel. Elkpzelhető, hogy már most veszélyfaktor ez a gyerekünknél, 12 éves korban? Mozog, gyümölcsöt naponta egyszer eszik, zöldségeket sajnos kevésbé, talán a folyadék mennyiség kevés. Ha ezt növelem, mit tehetek még annak érdekében, hogy ne alakuljon ki nála aranyér? A mostani eset után kell-e orvoshoz fordulnom vele? Válaszát előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza aranyér témában

A gyermekeknél a nehéz székelés gyakran okozhat nyálkahártyasérülést, amint ezt Ön is említi. Ilyen esetben nagyon fontos a széklet rendezése. El kell érni, hogy a gyermeknek naponta, megfelelő állagú széklete legyen. Ez elsősorban a megfelelő étrenddel lehetséges: zöldségek, gyümölcsök, rostos ételek fogyasztásával, valamint korpakészítmény adásával. A korpatabletta kapható gyógyszertárakban és bioboltokban, ennek szerepe a széklet állagának javításában van. Sok esetben azonban a pangó széklet a Candida elszaporodását is eredményezheti, ilyenkor célszerű széklettenyésztést végezni.Ha ez pozitív eredményt ad, célzott candida-ellenes kezelést kell alkalmazni.

Ha a feni diétára a gyermek panaszmentessé válik, akkor nem kell feltétlenül orvosi segítség. Amennyiben a panaszai ennek ellenére fennállnak, célszerű gastroenterológust felkeresni, annál is inkább, mivel a családjukban gyomor-bélrendszeri megbetegedések már voltak.

Dr Szathmári Erzsébet gyermek-gastroenterológus

Kérdés: 2008. április 24., 13:54; Megválaszolva: 2011. július 28., 07:12
Kérdések és válaszok: Genetikai és anyagcsere-betegségek
Degeneratív betegség
Laktóz intolerancia adókedvezmény
triglicerid szintem 12. 4 lett. hova...
Teherbeesés?
Apaság ellenőrzés