• Véres székelés gyerekkorban

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktor úr! 12 éves fiam kemény széklete kisebb vérzést okozott, a széklet felülete és a WC lett némileg véres, ill. a WC papír. Merem remélni, hogy csak hámsérülés, de mégis aggaszt. Mindketten - férjem és én is, sőt az édesapám súlyosabb gyomor- és bélrendszeri problémákkal - küszködünk időnként az aranyérrel. Elkpzelhető, hogy már most veszélyfaktor ez a gyerekünknél, 12 éves korban? Mozog, gyümölcsöt naponta egyszer eszik, zöldségeket sajnos kevésbé, talán a folyadék mennyiség kevés. Ha ezt növelem, mit tehetek még annak érdekében, hogy ne alakuljon ki nála aranyér? A mostani eset után kell-e orvoshoz fordulnom vele? Válaszát előre is köszönöm.

        WEBBeteg szakértő válasza a aranyér témában

        A gyermekeknél a nehéz székelés gyakran okozhat nyálkahártyasérülést, amint ezt Ön is említi. Ilyen esetben nagyon fontos a széklet rendezése. El kell érni, hogy a gyermeknek naponta, megfelelő állagú széklete legyen. Ez elsősorban a megfelelő étrenddel lehetséges: zöldségek, gyümölcsök, rostos ételek fogyasztásával, valamint korpakészítmény adásával. A korpatabletta kapható gyógyszertárakban és bioboltokban, ennek szerepe a széklet állagának javításában van. Sok esetben azonban a pangó széklet a Candida elszaporodását is eredményezheti, ilyenkor célszerű széklettenyésztést végezni.Ha ez pozitív eredményt ad, célzott candida-ellenes kezelést kell alkalmazni.

        Ha a feni diétára a gyermek panaszmentessé válik, akkor nem kell feltétlenül orvosi segítség. Amennyiben a panaszai ennek ellenére fennállnak, célszerű gastroenterológust felkeresni, annál is inkább, mivel  a családjukban  gyomor-bélrendszeri megbetegedések már voltak.

        Dr Szathmári Erzsébet gyermek-gastroenterológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-04-24 13:54:28; Megválaszolva: 2011. július 28., 07:12

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        Olajozott fültisztítás
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés