Lisztérzékeny gyerek?

Kedves Doktornő! Hat és fél éves kislányomat az óvodában kiszűrték, hogy lisztérzékeny. Habár semmi tünete nincs és a családban sincs senki lisztérzékeny, előjegyezték biopsziára. Én nagyon félek a vizsgálattól, bár altatásban végzik; nem tudom, szükséges-e kitenni ilyen drasztikus beavatkozásnak egy gyereket. A doktornő azt mondta, ez a módja. De ha a teszt és a vérvizsgálat egyaránt pozitív és biztos, hogy lisztérzékeny, akkor minek kínozni ezzel is? Viszont mindenhol azt olvasom és akikkel beszéltem mindenki azt mondja, tünete van a betegségnek. Mit csináljak? Válaszát előre is köszönöm: Sz. Szilvia

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza lisztérzékenység témában

Kedves Aggódó édesanya!

A lisztérzékenység valóban nagyrészt családi halmozódást mutat, de nemcsak öröklés útján, hanem környezeti, immunológiai folyamatok révén is kialakulhat. A gyorsan fejlődő diagnosztikának köszönhetően ma már olyan betegeknél is diagnosztizálható a betegség, akiknek csak kevés (pl. vérszegénység) , vagy nincs is tünete még.

A vérvizsgálat eredménye (pl. transzglutamináz és endomysium elleni antitest) gyanút felveti, pontos eredményt nem ad, és a diagnózishoz szükség van a bélbiopszia eredményére is.

A lisztérzékenység bizonyos gabonafajtákban (búza, árpa, rozs, zab) található ún. glutén iráni túlérzékenységet jelenti. Amennyiben nincs a betegség megfelelően kezelve következményei lehetnek: a bélnyálkahártya sérülése miatt a szervezet a vitamint és a vasat alig tudja felszívni, és nagyobb az esélye az ételintoleranciák, a cukorbetegség, bőrbetegség (az ún. dermatitis herpetiformis) kialakulásának, idővel fogékonnyá válhatnak egyes pszichés betegségek (pl. skizofrénia) , sőt a bélfalban a rosszindulatú nyirokdaganat kialakulásáank is fokozza a kockázatát.

Ez így most kicsit íjesztő lehet első olvasásra, de valóban fontos, hogy a végére járjanak, hogy lisztérzékeny-e a kislánya. Ha kiderül a betegség, gluténmentes diétával teljes életet élhet a kislány. Bízzon a kislány orvosában, a bélbiopszia nem egy hosszú vizsgálat.

Üdvözlettel: Dr Jóna Angelika

Kérdés: 2008. július 17., 15:26; Megválaszolva: 2011. augusztus 02., 11:46
Kérdések és válaszok: Genetikai és anyagcsere-betegségek
Lisztérzékenység és speciális...
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Kislányom 16 hónapos és 8, 9kg, nem nagyon gyarapszik a súllya.Elvittem vérvételre, liszt és tej érzékenység tesztre. Az...
Degeneratív betegség
Laktóz intolerancia adókedvezmény
Rokoni házasság
Tiszteletem! Az lenne a kérdésem hogy a testvérem gyerekével többet érzünk egymás iránt. De a testvérem csak féltestvérem csak az édes anyánk...
triglicerid szintem 12. 4 lett. hova...