Cystas fibrosis

Tisztelt doktor/nő! Van egy 7éves egészséges fiam, viszont párhete meghalt a kisbabám tüdővérzésben, kérdőjellel felírták a cystas fibrosist. Azt szeretném megkérdezni hogy lehet e még egészséges babám vagy kicsi rá az esélyem? Válaszát előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza cystas fibrosis témában

Tisztelt Kérdező!

Mindenek előtt őszinte részvétem kisbabája elvesztése miatt.

A cystas fibrosis egy örökletes betegség, de előfordulnak új mutációk is, ami azt jelenti, hogy azt az adott petesejtet és hímivarsejtet érte károsodás, amelyből a kisbaba kifejlődött, azaz az Önök génállománya nem hordozza a betegséget. Ilyen esetben gyakorlatilag szinte 100%, hogy a következő gyermek ilyen szempontból egészséges lesz.

Ha ne adj isten örökletes a betegség, azaz a szülők vagy az egyik szülő genetikai állománya károsodott, akkor is minimum 75% valószínűséggel születhet egészséges gyermekük, ha csak az egyik szülő genetikai állománya érintett, akkor ez az esély akár 100% is lehet, ha a másik szülő genetikai állományát nem éri közben károsodás.

Nyilván meg fogják tudni, hogy kisbabájuknak mi volt a baja. Ha valóban cystas fibrosis volt az ok, akkor javaslom, keressenek fel egy genetikai tanácsadót, ahol ha igényük van rá, meg tudják nézni az önök genetikai anyagát erre a betegségre és akkor konkrétabban válaszolni tudnak Önöknek.

Ha pedig következő kisbabát hord majd a szíve alatt és szeretné tudni, hogy mire számíthat, akkor még a terhesség korai szakaszában keressenek fel egy genetikai taácsadót, ahol lehetőség van arra, hogy a kisbabát megvizsgálják, hogy örökölte-e az adott betegséget.

A legjobbakat kivánom!

Tisztelettel: Dr. Balogh Andrea gyermekgyógyász

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2008. július 14., 08:37; Megválaszolva: 2011. augusztus 02., 08:38
Kérdések és válaszok: Genetikai és anyagcsere-betegségek
Degeneratív betegség
Tiszteletem! Volna egy kérdésem illetve kifejteném a történetem. 5 éves házas vagyok a férjemmel van két szép egészséges fiúnk egy 34 és egy 6...
Laktóz intolerancia adókedvezmény
Tisztelt Doktor úr! Zsákai Dezső vagyok. Laktóz intolerancia vizsgálatom volt 2019 Novemberében, és pozitív lett. Ezt a vizsgálatot, már régebben...
triglicerid szintem 12. 4 lett. hova...
Magas lett a triglicerid szintem 12.4 de oktoberben 6volt mar....mit tudok tenni hogy csokkenjen es mennyire magas ez a szint? gyogyszeres kezelestol mentesen...
Teherbeesés?
Tisztelt Doktor Úr! Az a helyzet, hogy ma miután orálisan kielégítettem a párom, 4-5 óra után óvszer nélkül szeretkeztünk, úgy, hogy nemiszerve...
Apaság ellenőrzés
Tisztelt Drnő én arra szeretnék választ kapni, hogy 0RH+-os vércsoportal lehetek e két A+ szülő gyermeke! köszönöm