• Gilbert kór

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő! Azzal a kárdéssel szeretnék Önhöz fordulni, hogy lányom 30 éves, jelenleg terhes! 2000 -ben figyeltek fel arra, hogy a totál bilirubin szintje megemelkedett, ekkor 17 éves volt és egy petefészekciszta műtétre készítették elő, ill már az azt megelőző pungálás vérvételnél is magasabb volt ez az érték, de az altatóorvos azt mondta, ne törődjek vele, ez egy jelentéktelen anyagcserezavar! Még abban az évben 2000-ben karácsonykor a lányom elkapott valami vírust, és a fehérvérsejtek közül a limfocita szám jelentősen megemelkedett, valamint az összes májfunkciós értéke magas lett! Kapott semmicilyn tablettát, diétázott, feküdt, és 2 hét alatt teljeen rendbe jött, Fizikálisan a nyaki nyirokmirigyei voltak nagyon megduzzadva, illtve gennyes volt a torka, és rettenetesen fájt, és nagyon levert fáradékony volt. Ezt kiheverte 2 hét alatt, de a májfunkciós értékei csak 1 hónap múlva álltak vissza, de a háziorvos szerint ez gyönyörű, hiszen fél év alatt szokott egy ilyen infekció teljesen rendbe jönni! A bilirubin szintje viszont még mindig, és azóta is folyamatosan magas, azaz már 12 éve! A háziorvost annó hiába kértem, hogy küldje el egy hasi uh-ra azt mondta, ez Gilbert kór, 2-3 évente megkönyörült rajtunk, és elküldte a lányt, ahol 30-40 körül mozgott mindig ez a szint! Az utóbbi 2004-es és 2006-os leletnél a direkt is magasabb volt 6, ill 7 umol. Azt mondta, ez is a Gilbert! Én könyörögtem a lányomnak, hogy jöjjön el az én gasztroenterológusomhoz, de ő csak a háziorvosnak hitt! Mivel azonkívül hogy a szeme sarka folyton sárga, néha hányingere van, más tünete nincs! Most hogy terhes szóltam a nőgyógyászunknak, hogy küldje el legalább ő májfunkciós laborvizsgálatokra is, mivel konkrétan soha nem lett bizonyítva a Gilbert, azt mondta, menjen akkor el a Lászlóba, igaz ő ezt már régebben is mondta! Most rettenetesen félek, hogy lehet hogy mégsem Gilbert? Muszály ezzel a Lászlóba menni?

        Dr. Plósz János válasza a Gilbert kór témában

        A vírusfertőzés mononucleosis infectiosa (EBV fertőzés)lehetett, ez valóban gyakran jár májenzim-emelkedéssel, melynek rendeződése a fertőzés lezajlása után hónapokba telhet, de a gyógyulás teljes. Ha az egyéb májenzim-értékek negatívak (GOT, GPT, AP, GGT), akkor aggodalomra semmi ok, a Gilbert-kór ezen kívül más eltérést nem okoz. Javaslom, egyen gyakran, rendszeresen, mert az éhezés illetve a fizikai megterhelés rontja az állapotot, valamint érdemes kerülni mindenféle vegyszert és gyógyszert, mert ezek is ronthatják az epeelválasztást, fokozva a sárgaságot.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2012. április 13., 22:57; Megválaszolva: 2012. április 18., 12:07

      • Kérdések és válaszok a témakörben: