• Mandulaműtét

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr Úr/Nő! Heveny mandulagyulladásom van, és azt mondta a fül orr gégész, hogy ki kell venni. De nem értem miért. Alapjáratilag nagyobb a mandulám, mint másé, de ez gondot sose okozott, viszont, emiatt akárhányszor meglátja egy háziorvos, egyből műtétet javasol..Holott semmi baja. Begyulladva sincs annyiszor, ami után szükséges lenne a műtét. Tályogról nem tudok, mivel ilyet egy szóval sem mondott senki. Ízületi gyulladásom van két éve, de a nyári gócvizsgálat során a fül orr gégész rendben talált mindent. Igaz azon kívül, hogy megnézte nem volt semmi vizsgálat.. Nem szeretném kivetetni ha nem muszáj, félek nagyon. És a legrosszabb, hogy senki nem szolgál egy értelmes indokkal, hogy miért akarják kivenni. Ráadásul soha senki nem küldött mintát vizsgálatra, hogy megállapítsák, milyen baktérium fertőzött meg. Tudtommal csak a streptococcus amire műtét szempontjából figyelni kell. De ha nem vizsgálják meg, honnan tudják? Ha mégis szükséges lenne a műtét, altatást szeretnék, mert 1. nagyon félek. 2. szájsebészeten a poklok poklát éltem át mikor nem hatott az érzéstelenítő. Még egyszer nem bírnám ki..Viszont nem akarnak altatni..18 elmúltam és kockázatos. De pontosan miféle kockázattal járhatna? Ezzel kapcsolatban sajnos nem találtam információt. Van olyan vizsgálat amivel pontosan meg tudják állapítani, hogy a mandulámat ki kell venni? Vagy pl h emiatt van ízületi gyulladásom? Válaszát előre is köszönöm

        Dr. Zaránd Rajmund válasza a mandulaműtét témában

        Tisztelt Hölgyem! Látatlanban nehéz fölülbírálni bármely kollégát, így nem is teszem. Amiben érdemi válaszal szolgálhatok: ha klinikai vizsgálattal nem lehet megállapítani a mandulagócot, de az AST(vagy ASO) értéke magas, az utalhat gócra. Illetve az altatás általános kockázatán túl semmilyen komoly kockázata nincs a mandulaműtétnek intratracheális narkózisban, talán csak az kellemetlen, ha utána köhög a tubus miatt.

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. szeptember 19., 14:32; Megválaszolva: 2011. szeptember 20., 11:07

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés