• Torokdaganat

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Jó napot kívánok! Az lenne a kérdésem, hogy a torokdaganat könnyen felismerhető? Ma voltam a háziorvosomnál és ha lenne daganat akkor azt felismerhette volna? Azt mondta, hogy torokgyulladásom van de nekem a torkom/nyakam akkor is fáj ha nem nyelek. Most ez mi lehet? 16 éves vagyok. A választ előre is köszönöm

        WEBBeteg szakértő válasza a torokfájdalom témában

        Kedves Kérdező!

        Véleményem szerint az Ön nyaki fájdalma valószínűleg felső légúti hurutot kísérő nyirokcsomó-gyulladás, amely a hurut lezajlása után lassan visszahúzódik. Ha 2-3  hét alatt a háziorvosa által javasolt kezelésre nem szűnik, célszerű fül-orr-gégészeti rendelést felkeresnie.

        Néhány szó a fej-nyaki daganatokról (nem lehet elégszer elmondani). A torok vagy garat, és a gége daganatai és általában a fej-nyak daganatok gyakorisága az utóbbi évtizedekben emelkedik. A kezelés pedig sajnos leggyakrabban későn kezdődik el, mivel a daganatokat általában elôrehaladott állapotban ismerik fel. Mint más daganatok esetében is, a megelôzés és a korai diagnózis a kulcs az eredményes kezeléshez. A fej-nyak daganatok leggyakrabban az alkoholista és dohányos populációt betegítik meg, de újabban egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak az onkogén vírusoknak, elsősorban a human papillomavírusnak (HPV).

        Nagyon örülök annak, hogy háziorvosa megvizsgálta a torkát, mert ez sajnos sokszor nincs így, pedig a fej-nyak rákok esetében a terület daganatainak nagy része jól látható, sokszor maga a beteg is felismerheti ôket. Gyanút kell keltsen a nyálkahártyán bárhol megjelenô duzzanat, fekély, kellemetlen szájszag, a nyelv mozgásának korlátozottsága, nyelési fájdalom vagy félrenyelés, fülbe sugárzó nyelési fájdalom, rekedtség, fokozatosan kialakuló nehézlégzés, fájdalmatlan nyaki csomó megjelenése a fejbiccentő izom mentén, vagy az állkapocs alatti területen.

        Üdvözlettel:  Dr. Lengyel Csongor


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-07-08 17:46:47; Megválaszolva: 2011. augusztus 01., 11:42

      • Kérdések és válaszok a témakörben: