Tisztelt Horváth Tamás Doktor Úr!

Az előző (alábbi) válaszával kapcsolatban azt kérdezném még, hogy a rostasejteket (ethmoid) hogyan, mival lehet kezelni? Milyen gyógyszer, gyógyhatású szer, életmódváltozást érdemes megpróbálni? Tisztelettel: János Tisztelt Doktor Úr! Érdeklődnék, hogy Kb1, 5 éve készítettek egy arckoponya –MR- vizsgálatot, ahol azt írták, hogy a jobb oldali mastoid sejtekben foltos jelleggel egy kb, 16mm nagyságú területen krónikus gyulladásos folyamat. Mivel az állkapcsom, a fogaim, és a füleim is fájnak (és nem múlik el) , készíttetem CBCT felvételt (amit mellékelek) . Kérdéseim: 1. Mit jelent a ventillációs zavar (fülkürt) , mit kellene használnom erre? A fülzsírt feloldó fülcseppet, gyulladást csökkentő szert (teafaolajos, esetleg antibiotikumos)? 2.Egy hete alvadt-és frissvért köptem a torkomból. Igaz, hogy tükröztek 1 éve (volt szövettan vétel is) , de vagy a torkomból jöhet, vagy az arcüregből. Régen műtöttek lymphadenitis colli-val. Az utóbbi években fájnak az áll alatti nyirokcsomóim, de az orvosok nem tudnak tanácsot adni. Az utóbbi hónapokban nehezen nyelek, mintha valami ott lenne. Öblögettem galaj teával, egyéb gyógyteákkal-utána, 1 nap múlva jött a vérzés. Milyen vizsgálattal lehet megnézni, hogy mi lehet a vérzés oka: röntgen (gége?), ultrahang, MR, más? Azt megfigyeltem, hogy a szájpadláson hátul másnak van egy kis lebeny (nyelvcsap?), nekem meg nagy lebeny van, leér a nyelvemig. Ez normális? Előre is köszönöm a segítségét, tanácsait! Tisztelettel: János 2011-01-29 19: 21 Tisztelt Uram! Visszafelé mennék a kérdésekben: A nyelvcsap mérete nem lényeges, kivéve, ha esetleg horkol. Ugyanis horkolást okozhat megnagyobbodott nyelvcsap. A vérzésforrást egy sima fül- orr- gégészeti vizsgálattal lehet legjobban megtalálni, képalkotó vizsgálatok általában nem mutatnak semmit, legalábbis elrepedt ereket nem. A ventillációs zavarról itt írtam: http: //enthouse.blog.hu Egyébként a mastoidban leírt elváltozás valószínüleg nem jelentős kóros eltérés, viszont a rostarendszerben (ethmoid sejtek) leírnak gyulladást. Az okozhat fülkürt problémát, és kezelni kell. 2011-02-01 16: 22 Üdvözlettel: Dr. Horváth Tamás, fül- orr-gégész szakorvos

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Horváth Tamás válasza rostasejt témában

Tisztelt Uram!

Az akut, éppen egy fertőzés miatt kialakult, pár napos rostasejtgyulladást orrcseppel, gyulladásgátlóval, esetleg antibiotikummmal és váladékoldóval lehet kezelni. Ezzel szemben a krónikus melléküreggyulladás kezelése szteroidos, kizárólag receptre kapható orrsprayvel történik, valamint szóba jöhet még orrmosófolyadék is. De ha a gyulladást ez nem mulasztja el, akkor sajnos szükség lehet műtéti beavatkozára, ami elsősorban az ún. FESS műtétet jelenti (http: //www.enthouse.hu/) . De ez tényleg csak a gyógyszerrel megfelelően kezelt, de mégsem javuló esetekben jöhet szóba.

Kérdés: 2011. február 16., 17:17; Megválaszolva: 2011. február 20., 17:40
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Hólyag a torokban
Érdeklődés
Hólyagos garat
Keletkezett dudor beazonosítása, oka
Alvás probléma