Fülészeti-gégészeti probléma

Tisztelt Doktor Úr! Érdeklődnék, hogy Kb1, 5 éve készítettek egy arckoponya –MR- vizsgálatot, ahol azt írták, hogy a jobb oldali mastoid sejtekben foltos jelleggel egy kb, 16mm nagyságú területen krónikus gyulladásos folyamat. Mivel az állkapcsom, a fogaim, és a füleim is fájnak (és nem múlik el) , készíttetem CBCT felvételt (amit mellékelek) . Kérdéseim: 1. Mit jelent a ventillációs zavar (fülkürt) , mit kellene használnom erre? A fülzsírt feloldó fülcseppet, gyulladást csökkentő szert (teafaolajos, esetleg antibiotikumos)? 2.Egy hete alvadt-és frissvért köptem a torkomból. Igaz, hogy tükröztek 1 éve (volt szövettan vétel is) , de vagy a torkomból jöhet, vagy az arcüregből. Régen műtöttek lymphadenitis colli-val. Az utóbbi években fájnak az áll alatti nyirokcsomóim, de az orvosok nem tudnak tanácsot adni. Az utóbbi hónapokban nehezen nyelek, mintha valami ott lenne. Öblögettem galaj teával, egyéb gyógyteákkal-utána, 1 nap múlva jött a vérzés. Milyen vizsgálattal lehet megnézni, hogy mi lehet a vérzés oka: röntgen (gége? ) , ultrahang, MR, más? Azt megfigyeltem, hogy a szájpadláson hátul másnak van egy kis lebeny (nyelvcsap? ) , nekem meg nagy lebeny van, leér a nyelvemig. Ez normális? Előre is köszönöm a segítségét, tanácsait! Tisztelettel: János

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Horváth Tamás válasza fül-orr-gégészet témában

Tisztelt Uram!

Visszafelé mennék a kérdésekben:

A nyelvcsap mérete nem lányeges, kivéve, ha esetleg horkol. Ugyanis horkolást okozhat megnagyobbodott nyelvcsap.

A vérzésforrást egy sima fül- orr- gégészeti vizsgálattal lehet legjobban megtalálni, képalkotó vizsgálatok általában nem mutatnak semmit, legalábbis elrepedt ereket nem.

A ventillációs zavarról itt írtam:

http: //enthouse.blog.hu/2009/04/06/miert_az_orrot_kell_kezelni_bizonyos_fulbetegsegeknel

Egyébként a mastoidban leírt elváltozás valószínüleg nem jelentős kóros eltérés, viszont a rostarendszerben (ethmoid sejtek) leírnak gyulladást. Az okozhat fülkürt problémát, és kezelni kell.

Kérdés: 2011. január 29., 19:21; Megválaszolva: 2011. február 01., 16:22
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Nyaki fájdalom,nyirokcsomók
Suttogás mennyi kárt okozozott
Tisztítószer belégzés
Kellemetlen szagérzékelés
Torok szúrás