• Fülészeti-gégészeti probléma

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Érdeklődnék, hogy Kb1,5 éve készítettek egy arckoponya –MR- vizsgálatot, ahol azt írták, hogy a jobb oldali mastoid sejtekben foltos jelleggel egy kb,16mm nagyságú területen krónikus gyulladásos folyamat. Mivel az állkapcsom,a fogaim,és a füleim is fájnak(és nem múlik el), készíttetem CBCT felvételt(amit mellékelek). Kérdéseim: 1.Mit jelent a ventillációs zavar(fülkürt), mit kellene használnom erre?A fülzsírt feloldó fülcseppet, gyulladást csökkentő szert (teafaolajos, esetleg antibiotikumos)? 2.Egy hete alvadt-és frissvért köptem a torkomból. Igaz, hogy tükröztek 1 éve (volt szövettan vétel is), de vagy a torkomból jöhet,vagy az arcüregből. Régen műtöttek lymphadenitis colli-val. Az utóbbi években fájnak az áll alatti nyirokcsomóim, de az orvosok nem tudnak tanácsot adni. Az utóbbi hónapokban nehezen nyelek, mintha valami ott lenne. Öblögettem galaj teával, egyéb gyógyteákkal-utána, 1 nap múlva jött a vérzés. Milyen vizsgálattal lehet megnézni, hogy mi lehet a vérzés oka: röntgen (gége?), ultrahang, MR,más? Azt megfigyeltem, hogy a szájpadláson hátul másnak van egy kis lebeny (nyelvcsap?) ,nekem meg nagy lebeny van, leér a nyelvemig. Ez normális? Előre is köszönöm a segítségét, tanácsait! Tisztelettel: János

        Dr. Horváth Tamás válasza a fül-orr-gégészet témában

        Tisztelt Uram! Visszafelé mennék a kérdésekben: A nyelvcsap mérete nem lányeges, kivéve, ha esetleg horkol. Ugyanis horkolást okozhat megnagyobbodott nyelvcsap. A vérzésforrást egy sima fül- orr- gégészeti vizsgálattal lehet legjobban megtalálni, képalkotó vizsgálatok általában nem mutatnak semmit, legalábbis elrepedt ereket nem. A ventillációs zavarról itt írtam: http://enthouse.blog.hu/2009/04/06/miert_az_orrot_kell_kezelni_bizonyos_fulbetegsegeknel Egyébként a mastoidban leírt elváltozás valószínüleg nem jelentős kóros eltérés, viszont a rostarendszerben (ethmoid sejtek) leírnak gyulladást. Az okozhat fülkürt problémát, és kezelni kell.


        Dr. Horváth Tamás
        fül-orr-gégész szakorvos

        Dr. Horváth Tamás
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. január 29., 19:21; Megválaszolva: 2011. február 01., 16:22

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés