Az arcüreggyulladás gyakorisága

25 éves fistsl nő vagyok. Nagyon gyakran van arc- illetve homloküreg-gyulladásom, amiket sokszor fájdalom is kísér. Többniyre már nem fordulok vele orvoshoz, ha nem okoz komolyabb fájdalmat, inkább csak infra lámpával és orrcseppel próbálom oldani a felgyülemlett váladékot. Az orvos szerint szűkek az orr- és arcüregeim, ennek köszönhetőek a visszatérő gyulladásos folyamatok. A legutóbbi alkalommal azonban már kénytelen voltam orvoshoz menni, mert nagyon erős fájdalmat okozott, mind az arc és homlok területén. Kaptam antibiotikumot és egy drága, csak vényre kapható orrspray-t. Avamys a neve és nagyon hatékonyan segített akkor, és a gyulladás el is múlt. Hogy a kérdéseimre térjek, több dolog is érdekelne ezzel kapcsolatban: 1. Szabad-e minden olyan alkalommal ezt a sprayt használnom, amikor mondjuk érzem, hogy visszatér a fájdalom és a dugulás? Vagy ez is - mint a többi orrspray- hosszabb használat után sérti a nyálkahártyát? 2. Valóban előfordulhat, hogy az üregek szűkebbek és ez okozza a visszatérő gondot? (kétkedésem oka, hogy nem mindig megbízható a háziorvos megállapítása) 3. Lehet e ezen valahogyan segíteni, legutolsó lehetőségként műtéti úton? 4. Okozhatja e a tüneteket egy esetleges orrban elhelyezkedő polip? Amint láthatja, és ezt én is tudom, hogy szükség van egy fül-orr-gégészeti vizsgálatra, de mégis érdekelne a válasza. Köszönettel: Anett

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza arcüreggyulladás témában

Kedves Anett!

Igen, lehet használni rendszeresen a receptre kapható orrsprayt, minden ilyen esetben.

Sajnos nem mindig derül fény arra, hogy mi miatt van valakinek visszatérő arcüreggyulladása, de pont erről a kérdésről egy éve én is írtam a blogunkon:

http: //enthouse.blog.hu/2010/02/09/mi_hajlamosithat_visszatero_mellekureg_gyulladasra

Mindenesetre egy orrüregi endoszkópia, és egy arckoponya CT felvétel sokat segít ennek kiderítésére. Általában, ha találunk eltérést, annak anatómiai oka van, ezért jó eséllyel csak műtéti úton lehet javítani az állapoton. Okozhatja egyébként orrpolip is, ebben teljesen igaza van.

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2011. január 03., 19:15; Megválaszolva: 2011. január 07., 14:15
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Leuklopákia
Éjszakai orrvérzés
orrdugulásom oka?
Torkon piros hólyagok
Miért nincs íz, szag, illat?